Arabia Saudită şi Rusia au fost principalii furnizori de petrol ai Chinei, în luna septembrie

platforma extractie petrol Sursa foto: Unsplash / Maria Lupan

Importurile Chinei de ţiţei rusesc au crescut în septembrie cu 22% faţă de perioada similară din 2021, arată datele oficiale publicate luni, însă Arabia Saudită rămâne principalul furnizor, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Sancţiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulţi importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât preţurile spot pentru ţiţeiul rusesc au scăzut semnificativ. Dar, în urma întâlnirii dintre oficialii ruşi şi chinezi, cele două ţări au anunţat că prietenia lor „nu are limite”.

Datele Administraţiei Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) şi cele pe mare din porturile ruseşti, au totalizat 7,46 milioane de tone luna trecută.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Cantitatea din septembrie, echivalentul a 1,82 milioane de barili pe zi (bpd), este mai mică decât nivelul de 1,96 milioane bpd din august şi este sub nivelul record din mai, de aproape două milioane bpd.

Importurile din Arabia Saudită, principalul furnizor al Chinei, au ajuns la 7,53 milioane tone, sau 1,83 milioane bpd, faţă de nivelul din august, de 1,99 milioane bpd, şi sunt cu 5,4% mai scăzute decât în septembrie 2021.

De asemenea, Arabia Saudită rămâne principalul furnizor al Chinei şi în primele nouă luni din 2022, cu 65,84 milioane de tone de petrol, faţă de 64,26 milioane de tone din Rusia.

Datele Administraţiei Vămilor din China arată că importurile din Malaezia, deseori folosită ca punct de transfer în ultimii doi ani pentru petrolul provenit din Iran, Venezuela şi, mai recent, din Rusia, s-au dublat, ajungând la un nou nivel record, de 4,05 milioane tone în septembrie, depăşind precedentul record din august, de 3,37 milioane tone.

În plus, China a primit din SUA aproximativ 795.000 tone de ţiţei, după zero importuri în august. Nu au fost raportate importuri de petrol din Venezuela sau Iran.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: