ARF cumpără încă 9 trenuri de la polonezi / Toate cele 29 de rame vor fi furnizate până la sfârşitul anului 2027 / Încă o licitaţie pentru achiziţia a 23 de locomotive electrice şi a mentenanţei acestora

Autoritatea pentru Reformă Feroviară trenuri electrice Polonia Sursa foto: Facebook/ ARF - Autoritatea pentru Reformă Feroviară

Autoritatea pentru Reformă Feroviară achiziţionează încă nouă rame electrice de lung parcurs de la producătorul polonez Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Spolka Akcyjna (PESA), care se vor adăuga celor 20 contractate la finele anului 2023, potrivit unui anunţ pe pagina de Facebook a ARF.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) informează că, ieri, 14 mai 2025, a fost finalizată semnarea Actului Adiţional nr. 3 la Contractul de achiziţie a 20 de rame electrice interregionale (RE-IR), între Autoritatea pentru Reformă Feroviară, în calitate de autoritate contractantă, şi Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz Spolka Akcyjna (Polonia) – PESA, în calitate de furnizor. Actul Adiţional prevede suplimentarea contractului încheiat de ARF cu PESA, la data de 19 decembrie 2023, cu încă 9 rame electrice de lung parcurs şi asigurarea perioadei de mentenanţă pentru acestea pe o perioadă de 15 ani de la livrarea fiecărei rame electrice, la care se adaugă serviciile de instruire a personalului în ceea ce priveşte exploatarea, operarea trenurilor şi utilizarea aplicaţiilor software, care sunt asigurate de către furnizor”, informează ARF.

Finanţarea celor 20 de rame electrice interregionale a fost asigurată prin Planul de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar cele 9 unităţi electrice multiple urmează să fie finanţate prin Fondul pentru Modernizare (FM).

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Potrivit preşedintelui ARF, Mihai Barbu, prin semnarea acestui act adiţional, se va mări la 66 de unităţi flota de trenuri noi electrice de lung parcurs, cu beneficii directe în asigurarea unei capacităţi de transport mai mari şi a unor condiţii sporite de siguranţă, ceea ce va facilita trecerea către sectorul feroviar, ca alternativă pentru transportul interregional.

Valoarea totală a contractului pentru achiziţia a celor 29 de unităţi electrice multiple interregionale şi serviciile de mentenanţă aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la un cost total de peste 1,6 miliarde lei, cu termen de livrare a primei rame în luna septembrie a anului 2025 şi furnizarea pachetului complet de 29 de rame până la finalul anului 2027.

Viteza maximă de rulare a ramelor electrice este de 160 km/h, acestea fiind compuse din trei vagoane care asigură 191 de locuri pe scaune. Unităţile sunt prevăzute cu sistem de semnalizare şi siguranţă ERTMS la nivel 1 şi 2, precum şi cu sistemul naţional PZB90.

Din punct de vedere al confortului pasagerilor, ramele dispun de sisteme de climatizare, conexiune wi-fi, o zonă bar/bistro, o zonă pentru călători cu dizabilităţi, cu două amplasamente conform standardelor în vigoare, precum şi de o zonă destinată distribuirii automate de bilete şi aparate de compostat.

Ramele electrice RE-IR vor facilita conexiunile interregionale, contribuind la asigurarea mobilităţii, la utilizarea tehnologiilor cu emisii scăzute de carbon în transport feroviar, prin îmbunătăţirea transferului modal, care va asigura reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) din transport.

Rutele pe care vor circula aceste trenuri sunt: Cluj Napoca – Sighişoara – Braşov; Cluj Napoca – Alba lulia – Simeria – Târgu Jiu – Craiova; Braşov – Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani -Iaşi/Suceava; Galaţi – Mărăşeşti – Bacău – Paşcani – laşi/Suceava; Galaţi – Brăila – Făurei – Feteşti – Constanţa (Mangalia); (Mangalia) – Constanţa – Feteşti – Brăila – Mărăşeşti – Bacău – Paşcani – Iaşi/Suceava; (Giurgiu) – Bucureşti – Ciulniţa – Călăraşi; Oradea – Cluj Napoca – Sighişoara – Braşov; Cluj Napoca – Alba lulia – Simeria – Târgu Jiu – Craiova – Calafat.

Licitaţie pentru achiziţia a 23 de locomotive electrice şi a mentenanţei acestora; contractul, estimat la maximum 1,57 miliarde lei

De asemenea, Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a a mai anunțat că publicat, joi, în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), un anunţ de participare pentru achiziţia a 23 de locomotive electrice noi cu sisteme ERTMS, capabile să circule cu o viteză maximă de 160 km/h şi să tracteze până la 16 vagoane de călători, precum şi a serviciilor de mentenanţă şi reparaţii a respectivului material rulant.

Contractul este estimat la maximum 1,573 miliarde de lei, fără TVA.

locomotive electrice ARF
Sursa foto: Facebook/ ARF – Autoritatea pentru Reformă Feroviară



“Locomotivele electrice vor fi utilizate pe rutele aflate sub contractele de servicii publice (CSP) atribuite în mod competitiv operatorilor de transport feroviar de călători în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr.1370/2007 şi cu prevederile legislaţiei din România”, potrivit unui anunţ al ARF pe pagina sa de Facebook.

Perioada de mentenanţă şi reparaţii este de 20 ani, în cadrul căreia sunt incluse: serviciile necesare funcţionării respectivelor locomotive electrice, conform cerinţelor specificate în caietul de sarcini; instruirea personalului în ceea ce priveşte exploatarea, operarea locomotivelor electrice şi aplicaţiilor software; transportul, asigurarea, punerea în funcţiune, asistenţa tehnică în perioada de garanţie.

Astfel, contractul de achiziţii are prevăzută o clauză de revizuire, respectiv posibilitatea suplimentării perioadei de mentenanţă cu încă 20 ani, fără organizarea unei proceduri competitive, prin încheierea unui act adiţional.

Valoarea estimată a contractului este cuprinsă între 1,106 miliarde lei şi 1,573 miliarde lei, fără TVA, inclusiv serviciile de reparaţii şi mentenanţă pe durata de viaţă a locomotivelor electrice.

Finanţarea proiectului de investiţii se realizează din fonduri externe nerambursabile, prin Fondul pentru Modernizare, şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.

Durata contractului/contractelor aferente cantităţilor comandate va fi de 275 luni.

Criteriul de atribuire este dat de cel mai bun raport calitate-cost, iar factorii de evaluare şi pondere a acestora sunt: 70% componenta financiară şi 30% componenta calitate, din care 12% – programul de livrare; 8% – disponibilitatea locomotivelor electrice în perioada de garanţie şi în perioada de mentenanţă; 5% – capacitatea locomotivelor electrice de comandă Push-Pull, în funcţie de produsul ofertat; 5% – autonomia locomotivelor fără a fii conectată la firul de contact, pentru a executa manevre pe liniile neelectrificate.

“Orice operator economic are dreptul de a participa la procedura de atribuire în calitate de ofertant individual ori în comun cu alţi operatori economici, inclusiv în forme de asociere temporară constituite în scopul participării la procedura de licitaţie. Procedura de licitaţie deschisă va fi disponibilă ofertanţilor calificaţi din orice ţară, fără restricţii pozitive sau negative pentru nici unul dintre furnizori, cu respectarea legislaţiei specifice la nivel european. Termenul de depunere a ofertelor este 19.06.2025, ora 15:00”, se mai arată în postarea ARF.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.