Aro Palace Brașov, pierderi de 2,3 milioane de lei în S1. Continuă procesul cu primăria pentru proprietatea Cetățuii din oraș

Aro Palace Brasov Sursa foto: Aro Palace

Cu două din trei hoteluri închise, Aro Palace Brașov a înregistrat, în semestrul I din 2021 pierderi în scădere față de același interval din 2020, 2,3 milioane de lei, față de 4,9 milioane de lei. De asemenea, în primul semestru, compania a pierdut definitiv procesul pentru proprietatea Cetățuii din Brașov în favoarea primăriei municipiului.

Aro Palace SA deține hotelurile Aro Palace, Coroana (închis momentan) și Capitol (închis), ceea ce a diminuat cifra de afaceri a companiei, dar a limitat și pierderile. Astfel, Aro Palace SA a înregistrat venituri de 6,5 milioane de lei, față de 8 milioane de lei în 2020.

Cauza e evident pandemia de coronavirus care afectează lumea din 2020.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Pe de altă parte, Aro Palace a pierdut proprietatea Cetățuii aflată pe dealul Straja din Brașov, monumentul de 5.000 mp e vechi de 500 de ani, închis în ultimii 6 din cauza disputei, ajunsă în instanță, dintre Primăria Brașov și Aro Palace, companie ridicată din resturile ONT, sub numele inițial de Postăvarul SA, alături de Poiana SA în 1990

Aro Palace deţinea Cetățuia din 1990, voia să scape de ea, contra circa 3,3 milioane de euro. Preț prea mare pentru Primărie, care se luptă în instanţă pentru obiectivul turistic după ce a descoperit că imobilul a ajuns gratis în portofoliul Aro Palace, iar în Cartea Funciară proprietar este trecut municipiul Braşov.

Cetățuia este, încă, deţinută de compania Aro Palace, al cărei acţionar majoritar este SIF Transilvania. Firma a avut în cetate un restaurant şi o terasă, ambele închise din motive economice. Compania ar fi trebuit să investească 2,5 milioane de euro pentru o reabilitare a vechiului imobil. Cetățuia a fost în patrimoniul ONT din 1982. În 1990 societatea s-a privatizat, iar din ea au rezultat două companii: Postăvarul SA şi Poiana SA. Compania Postăvarul a intrat în posesia clădirii alături de alte active, iar în 2000 şi-a schimbat numele în Aro Palace. Documentele arată că activul a fost primit gratuit.

Procesul dintre cele două părți, ajuns la recurs, are o nouă etapă pe 10 octombrie.

Unul dintre simbolurile orașului

Cetăţuia Braşovului este unul dintre simbolurile oraşului şi atracţie pentru turişti. Iniţial, pe dealul pe care se află cetatea, s-a ridicat, în anul 1524, un turn de veghe, din piatră şi cărămidă, în formă de potcoavă. Acesta avea trei niveluri, dotate cu ambrazuri la nivelurile inferioare şi guri de păcură la nivelul superior. Nucleul a fost completat în perioada următoare cu un bastion ce avea patru turnuri din lemn.

În 1773 a funcţionat ca închisoare pentru prizonierii turci şi francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă era secţie pentru cei cu simptomele bolii. În ultimii ani Primăria a mai investit mai multe milioane de lei în punerea în valoare a clădirii. Aleile Cetățuii au fost pietruite, iar străduţele au fost lărgite, astfel încât, în cetate să aibă acces şi autocarele. În jurul ei există o promenadă, pentru ca turiştii să se poată bucura de privelişte.

Compania Aro Palace a cerut iniţial 5,2 milioane de euro pentru Cetățuie, dar expertizele au arătat că valoarea reală este de 3,3 milioane de euro. Primăria şi-a exercitat dreptul de preemţiune şi a oferit la schimb terenuri şi bani, dar tranzacţia nu s-a mai finalizat.

Hotelul Aro Palace, inaugurat în 1939, chiar înainte de izbucnirea celui de-al doilea război Mondial, a fost proiectat de arhitectul Horia Creangă, nepotul lui Ion Creangă. Denumirea hotelului Aro Palace este moștenită de la societatea Asigurarea Românească, din banii căreia au fost finanțate lucrările. Între anii 1950 și 1960, în vremea când Brașovul s-a numit Orașul Stalin, hotelul Aro Palace a fost botezat Carpați.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: