ASF, după ce a fost chemată în Parlament în contextul scumpirilor RCA: Autoritatea nu poate interveni în stabilirea prețurilor

asigurare, rca, asigurare auto Sursa foto: playtech.ro

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) susține că va da curs oricărei invitații din partea Parlamentului, în contextul scumpirilor recente la RCA, însă afirmă că nu poate interveni în piață pentru a impune prețuri, măsură care ar atrage României un infringement.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat, luni, la prânz, în cadrul unei conferințe de presă, că liberalii vor să ceară audierea șefului ASF în privința creșterii tarifelor RCA.

  • ”Soluțiile pe care ni le dorim acum țin pe de-o parte de stoparea creșterii prețurilor RCA și pe de altă parte de măsuri care ar putea fi adoptate pentru a preîntâmpina practici similare care au dus la falimentul acestei companii. Vom solicita audierea președintelui ASF într-o ședință comună a celor două comisii de buget finanțe și prezentarea anumitor justificări privind situația prețurilor RCA în acest moment și bineînțeles soluții. Trebuie să ne asigurăm că nu poate fi vorba de lipsă de acțiune în zona energiei și că în momentul de față ASF studiază și vine cu propuneri concrete pentru stabilizarea prețurilor din România”, a declarat Ionuț Stroe.

Autoritatea de Supraveghere Financiară transmite că a luat la cunoștință de anunțul făcut de Partidul Național Liberal de a solicita audierea Președintelui Autorității de Supraveghere Financiară într-o ședință comună a Comisiilor de Buget-Finanţe ale Camerei Deputaţilor și Senatului, în scopul prezentării situației din piața RCA (asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie), precum și soluțiile pe termen lung.

Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară susține că va da curs oricărei invitații din partea Parlamentului, pentru a prezenta lămuriri cu privire la activitatea sa și la evoluțiile piețelor pe care le supraveghează.

Totodată, având în vedere legislația europeană în vigoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară reiterează faptul că nu poate interveni, în sensul impunerii nivelului primelor de asigurare, indiferent de categoria și tipul autovehiculului sau de segmentul în care se încadrează proprietarul acestuia. Orice încălcare a directivelor europene (în cazul de față, Directiva 2009/138/EC privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare – Solvabilitate II) poate atrage procedura de infringement, explică autoritatea.

Cu referire la modul de stabilire a tarifelor RCA de către societățile de asigurare, ASF precizează că acestea își calculează tarifele RCA bazându-se, în principal, pe propriul istoric al daunalității și pe previziunile cu privire la evoluția acesteia și a altor cheltuieli care decurg din încheierea contractelor RCA, potrivit art. 18 – Stabilirea primei de asigurare RCA și informarea asiguratului din Legea nr. 132/2017.

Reamintim că prețurile RCA au raportat o creștere-șoc de circa 25-40% imediat după falimentul City Insurance, în contextul în care această companie ținea prețurile din piață foarte jos, la un nivel chiar de „dumping”, după cum spuneau alți jucători din piață.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat la jumătatea lunii septembrie 2021 că a retras autorizaţia de funcţionare companiei City Insurance, liderul pietei RCA, cu peste 3 milioane de contracte. ASF a cerut şi falimentul companiei. Motivul: societatea nu a putut face dovada că deţine suficiente fonduri ca să asigure plata daunelor. Acum, poliţele RCA de la City sunt despăgubite de Fondul de Garantare al Asiguraţilor.

Sursa foto: playtech.ro

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *