Valentin Ionescu, director general al Direcţiei Generale Asigurări, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a declarat, la finalul ședinței de guvern, că o nouă companie privată ar putea intra pe piața RCA în a doua parte a anului 2023.
„Conform discuțiilor cu compania privată care urmează să intre pe piață, în iunie-iulie am putea să le acordam aviz de funcționare. Compania ar putea vinde mai multe clase de asigurări conform solicitărilor: RCA, CASCO, asigurări de locuințe. Vom putea avea în a doua parte a anului o nouă companie care va vinde RCA”, a declarat Valentin Ionescu.
Întrebat în ce stadiu sunt discuțiile cu CEC Bank, care ar urma să intre pe piața asigurărilor RCA, reprezentantul ASF spune că sunt în etapa în care reprezentanții CEC Bank trimit documentele la Autoritate, spunând că „sperăm să vedem și companie de stat care să vândă și RCA”.
CEC Bank are planuri să intre pe piaţa asigurărilor, cel mai probabil axat pe RCA, printr-o companie de asigurări.
„La momentul acesta avem 8 actori pe zona asigurărilor RCA cu tot cu intrarea Axeria, care este binevenită. Se tot vorbeşte de intrarea CEC Bank pe zona asigurărilor. Vom face toate eforturile ca în momentul în care vom avea toată documentaţia depusă, să putem să dăm drumul unei astfel de societăţi în piaţă. şi nu pentru a încerca să intre cu preţuri de dumping, dar încă un jucător în plus înseamnă încă un factor de dispersie a riscurilor”, spunea, în februarie, vicepreședintele ASF Cristian Roşu.
Ministerul Finanțelor, acționarul principal al CEC Bank, și-a dat acordul pentru intrarea băncii de stat în afacerile cu asigurări de la începutul lui 2022.
Oficialii CEC Bank se așteptau la operaționalizarea acestei companii la începutul acestui an.
Pe piață există deja un asigurător de stat, Eximasig, controlat de Eximbank, însă firma are o activitate limitată, fiind specializată pe asigurări de garanții, asigurări de credit comercial și alte tipuri de produse pentru firme și în special pentru cele care practică activități de export-import.