UPDATE ASF arată că tarifele RCA au crescut în medie cu peste 16%, față de august 2022

masina, auto, bani, euro, asigurare Sursa foto: Pixabay

UPDATE 18.01 Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat un nou grafic care arată că tarifele de referință la asigurările auto RCA au crescut în medie cu 16,28%, în februarie 2023 comparativ cu august 2022.

UPDATE 17.30 ASF a retras graficul inițial, care arăta o creștere de 13,06%, și l-a șters de pe site, transmițând că urmează să revină cu o formă corectă.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) transmite că tarifele de referință la asigurările auto RCA au crescut în medie cu aproape 14%, în februarie 2023 comparativ cu august 2022, instituția amintind că tarifele de referință nu reprezintă tarife de vânzare pe piață. Informațiile vin în contextul în care tarifele RCA s-au majorat cu până la 40 la sută față de anul trecut în februarie, când a avut loc falimentul principalului jucător din piață City Insurance, iar mai mulți politicieni au afirmat că guvernul va interveni.

ASF a publicat, joi, grafice care arată evoluția tarifelor de referință pentru RCA în februarie 2023, comparativ cu august 2022, și care arată că cea mai mare creștere de tarif a fost de 15,2%, iar media a fost de 13,96%.

Spre comparație, după cum a arătat Economedia aici, față de tarifele din februarie 2022 sunt majorări consistente pentru toate categoriile de motorizări și pentru toate categoriile de vârstă. Scumpirile sunt cuprinse între 10 și puțin peste 40 la sută. Trebuie menționat însă că acestea nu sunt prețurile pe care le vor plăti șoferii atunci când își vor cumpăra polița RCA. În funcție de cât de bine sau de rău au condus, conform sistemului Bonus-Malus, primele pot fi reduse cu până la 50 la sută, sau majorate cu până la 80%.

În contextul acestor majorări de tarife au existat însă și reacții ale autorităților și politicienilor.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat miercuri despre majorarea poliţelor RCA că este posibil să fie un faliment anunţat şi că este ferm convins că guvernul va interveni, cum a mai făcut acest lucru o dată.

„Ştiţi foarte bine că este posibil să fie un faliment anunţat. Sunt ferm convins că guvernul va interveni, aşa cum a mai făcut odată”, a spus Marcel Ciolacu, întrebat despre majorarea preţurilor la poliţelor RCA.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat miercuri, despre majorarea poliţelor RCA, că avem nevoie de mai multe companii de asigurări pe această piaţă, astfel încât competiţia dintre ele să ducă la scăderea preţurilor, transmite News.ro. Pe de altă parte, preşedintele USR Cătălin Drulă solicită PSD şi PNL să nu îl mai „ascundă” pe preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi să îl lase să vină în Parlament pentru a explica românilor de ce cresc poliţele RCA în 2023 cu până la 40%.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *