Asigurători: Costurile cu piesele înlocuite în baza poliţelor RCA au crescut cu 34% în ultimii patru ani

DN 2 accident Ialomiţa Sursa : Poliţia Ialomiţa

Costurile cu piesele înlocuite pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au crescut cu aproximativ 34% în perioada 2020-2023, iar circa 50% din autovehiculele cu dosare de daună RCA în 2023 aveau o vechime mai mare de zece ani, arată o analiză a Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România – BAAR, transmite Agerpres.

“Costurile totale cu reparaţiile se află într-o creştere constantă pe toate segmentele de vechime ale autovehiculelor reparate în baza poliţelor RCA, conform unui studiu al Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România – BAAR. Analiza a luat în considerare datele a peste 500.000 de calculaţii efectuate prin intermediul programului Audatex de către unităţile reparatoare din România. Analiza distribuţiei calculaţiilor pe ani de vechime a autovehiculelor relevă faptul că circa 50% din autovehiculele cu dosare de daună în 2023, aveau o vechime mai mare de zece ani, ponderea cea mai mare fiind a autovehiculelor cu vechime cuprinsă între 11-15 ani. Nu în ultimul rând, analiza BAAR a scos în evidenţă evoluţia costului mediu total al pieselor înlocuite în devizele de raparaţii, în perioada 2020-2023. Astfel, costul mediu total al pieselor de schimb a crescut de la 4.830 lei în anul 2020, până la 6.492 lei, trei ani mai târziu”, se spune în comunicatul BAAR.

În privinţa mărcilor de autovehicule cu cea mai mare pondere în costul mediu total al pieselor înlocuite primele locuri sunt ocupate de Audi (9.298 lei), BMW (8.983 lei) Mercedes Benz (8.842 lei), urmate de Volvo şi Honda.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România – BAAR este o asociaţie profesională, independentă şi autonomă a tuturor societăţilor de asigurare, indiferent de forma de organizare şi de statul în care îşi au sediul social, care, în baza legii, au dreptul să practice în România asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule.

Sursa : Poliţia Ialomiţa

Comentarii

  1. Asiguratorii ar trebuii investigati pentru politica lor din totdeauna: platim la sfantul asteapta… marea majoritate.
    Asa ajung sa il inteleg pe ala cu service’ul ca tripleaza pretul daca isi ia banii de la 6 luni in sus.
    Doi la mana asiguratorii ca sa reduca costurile accepta sa deconteze reparatii cu piese second hand. In nemtia daca s’a indoit pragul e dauna totala, la noi am vazut masini la care au fost inlocuite bucati mari din masina cu piese sh pe asigurare….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *