Eurelectric, asociaţia care reprezintă industria de electricitate de pe tot continentul european, a lansat marţi un apel către guvernele din regiune să ofere credite de urgenţă către companiile energetice care se confruntă cu o criză de lichidităţi ca urmare a majorării garanţiilor în contextul exploziei preţurilor la electricitate, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Furnizarea de lichidităţi în regim de urgenţă se numără printre măsurile pe care miniştrii europeni ai Energiei ar urma să le discute vineri, la reuniunea lor extraordinară dedicată găsirii unui răspuns la explozia preţurilor la energie apărută ca urmare a reducerii livrărilor de gaze naturale ruseşti către continentul european.
Companiile de utilităţi vând o parte din energia produsă în avans, pentru a-şi asigura un anumit preţ, dar în cadrul tranzacţiilor trebuie să depună o garanţie, în eventualitatea în care intră în insolvenţă înainte ca energia să fie produsă. Creşterea preţurilor la electricitate a obligat firmele să vină cu garanţii din ce în ce mai mari, astfel că unele companii au probleme în a găsi lichidităţile suplimentare necesare.
Secretarul general de la Eurelectric, Kristian Ruby, a apreciat că guvernele vor fi nevoite să intervină pentru a evita ca problemele cu lichidităţile să conducă la prăbuşirea firmelor. “Apare o presiune imposibilă în termeni de lichiditate asupra acestor firme pentru a fi capabile ca, brusc, până lunea următoare, să vină cu garanţii de cinci ori mai mari”, a spus Kristian Ruby pentru Reuters. “Guvernele trebuie să fie gata să ofere linii de credit pentru aceste companii”, a apreciat Kristian Ruby, adăugând că aceasta ar trebui făcută în paralel cu măsurile destinate contracarării preţurilor mari la gaze, care duc la majorarea preţurilor la electricitate.
În ultimele zile, Suedia şi Finlanda au pus la punct un sprijin în regim de urgenţă pentru a ajuta companiile de utilităţi, care au probleme în a acoperi cerinţele de garanţii pentru a evita o criză în industria energetică similară celei provocate în sectorul bancar de prăbuşirea băncii de investiţii Lehman Brothers în 2008.
“Este o situaţie în care este nevoie de un creditor de ultimă instanţă, în care guvernele trebuie să intervină şi să asigure supravieţuirea jucătorilor de pe piaţa de electricitate”, a declarat Ryan Alexander, analist pentru piaţa europeană de electricitate la Aurora Energy Research. “În mod normal, băncile comerciale oferă acest gen de facilitate, însă şi ele se apropie de limitele lor de expunere”, a adăugat Alexander.
Miniştrii europeni a energiei vor analiza posibilitatea unor “linii de credit imediate” acordate în sprjinul participanţilor de pe piaţa de energie care trebuie să acopere apeluri în marjă foarte mari, posibil prin intermediul Băncii Centrale Europene, potrivit unui document de lucru pregătit pentru reuniunea ministerială de vineri şi consultat de Reuters.
Alte măsuri care ar putea fi discutat vineri vizează reducerea cererii de electricitate la iarnă, o măsură care potrivit lui Kristian Ruby este necesar şi care ar putea fi pusă în aplicare printr-un sistem de licitaţii guvernamentale în care industriile, companiile şi chiar persoanele individuale vor licita pentru despăgubiri atunci când reduc consumul de energie în anumite momente.
Pe de altă parte, Kristian Ruby a avertizat că alte măsuri care sunt vehiculate, inclusiv un plafon privind preţul de comercializare a energiei şi o taxă pe profiturile excesive, ar putea dezmembra companiile energetice care sunt deja supuse la presiuni semnificative.
Uniunea Industriei Energetice – Eurelectric, cu sediul la Bruxelles, este principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice, consultat în luarea deciziilor comunitare referitoare la acest domeniu. Eurelectric reprezintă interesele industriei de energie electrică la nivel paneuropean. Asociaţia include 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de peste 200 miliarde de euro, şi acoperă toate problemele majore care afectează acest sector, de la producţia de energie electrică şi pieţele de energie, la reţele de distribuţie, clienţi, precum şi problemele de mediu şi dezvoltare durabilă şi sustenabilitate.