Asociația CFA România: Indicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut în luna martie 2024/ Cum vor evolua inflația, deficitul și cursul leu-euro

Adrian Codirlașu Adrian Codîrlașu / Sursa foto: Facebook

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în luna martie cu 1,4 puncte până la valoarea de 51,6 puncte. Această situație s-a datorat evolutiei divergente ale celor doua componente ale indicatorului: cresterea cu 5,2 puncte pentru conditiile curente si, in acelasi timp, scăderea cu 4,7 puncte pentru anticipații (care au un orizont de 12 luni).

“Deși, pe termen scurt, datorită influxului de bani publici, încrederea în economie crește, pentru orizontul de 12 luni, având în vedere dezechilibrele macroeconomice și incertitudinea fiscală ridicată, încrederea în economie s-a redus.”, a declarat
Adrian Codirlașu, vicepreședinte al Asociației CFA România.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (aprilie 2025) s-a situat la valoarea medie de 5,33%. În, același timp, peste 75% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, in jur de 88% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9961 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0419 lei pentru un euro.

Previziunile analiștilor în ceea ce privește cei mai importanți indicatori macroeconomici:

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, cea mai mare parte dintre participanti, 44% anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni în timp ce 38% anticipează o majorare a prețurilor.

De asemenea 62% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, în timp ce 38% consideră că acestea sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipaţiilor) la 5,4%, iar anticipaţiile de creştere economică se situează la valoarea de 2,7%.

âDatoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.

În exercițiul din luna martie a fost realizat și un sondaj privind evoluția ratei inflației în anii următori precum și cu privire la evoluția ratei de dobândă de politică monetară. Astfel, 29% dintre participanții la sondaj estimează prima reducere de rată de dobânda de politică monetară în luna mai 2024, iar 36% anticipează prima reducere de dobândă în iulie 2024. În ceea ce privește intrarea ratei inflației în intervalul țintă (1.5% – 3.5%), 56% dintre participant anticipează că se va întâmplă în 2025, în timp ce 25% anticipează că acest eveniment va fi în anul 2026.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Doamna Deacu , am așteptat peste 24 de ore să văd dacă cineva sesizează greșeala din titlul articolului și corectează . Este incredibilă superficialitatea de care dau dovadă colaboratorii dvs. Nu este zi in care să nu constat greșeli de redactare , de gramatică și de informare . Domnul Matei Ionescu bate toate recordurile și cu toate că sunt semnalate greșelile nu face corecturile necesare. Și in articolul privind Casa Parlamentului sunt o sumedenie de greșeli , de tot felul. Nu le menționez. Să își recitească articolul și să facă corecturile necesare . Personal consider ca trebuie evaluat și apoi evacuat ( fac referire la o greșeală din articolul privind LEA 400 KV intre Stația Medgidia Sud și stația Constanța Nord. ) . Ați făcut un sondaj pentru a ridica nivelul calitativ al site-ului pe care îl conduceți. Cred că trebuie să începeți cu redactarea corectă și îngrijită a materialelor. Este opinia mea. Puteți să țineți cont de ea sau nu. Vă spun sincer , nivelul de prezentare al site-ului dvs. este sub cel al altor site-uri similare.
    In rest numai de bine.
    P.S. Având in vedere conținutul comentariului meu , nu cred ca trebuie să fie public. Este suficient să îl citiți dvs. Puteți doar să îmi semnalizați recepția lui.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.