Asociația Constructorilor Auto din România: Măsurile fiscale gândite de Guvern vor avea un impact negativ asupra sectorului auto

Departamentul Montaj, masini, Dacia, autovehicule Sursă foto: Dacia

Lipsa de predictibilitate fiscală sau legislativă, precum şi a dialogului cu mediul de afaceri, înainte de introducerea unor noi măsuri fiscale menite să reducă deficitul bugetar, va avea un impact negativ asupra sectorului auto naţional şi va duce la renunţarea la planurile de investiţii în curs, avertizează Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

“ACAROM a luat act cu îngrijorare de intenţia Guvernului Romaniei de a introduce măsuri fiscale ce pot impacta mediul de afaceri, menite să reducă deficitul bugetar (…) Lipsa de predictibilitate fiscală sau legislativă, a dialogului cu mediul de afaceri, lipsa unor studii de impact pe termen scurt, mediu şi lung înainte de luarea unor asemenea decizii va avea un impact negativ asupra sectorului auto naţional, ducând la renunţarea la planurile de investiţii în curs, la scăderea atractivităţii României ca posibilă destinaţie pentru proiecte noi şi implicit la pierderea unui număr important de locuri de muncă. Trebuie să reamintim că ne aflăm într-un mediu economic volatil atât la nivel european, cât şi la nivel naţional, şi orice schimbare neprevăzută în legislaţia fiscală va conduce automat la dezechilibre macroeconomice, iar un tratament fiscal aplicat diferit companiilor va genera cu siguranţă efecte negative asupra planurilor de afaceri şi de dezvioltare a companiilor impactate”, susţin reprezentanţii constructorilor auto, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, “un dialog deschis, corect cu autorităţile naţionale” poate conduce la “creşterea economică, la creşterea gradului de competitivitate şi la dezvoltarea durabilă a României”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Motorul industriei româneşti, sectorul auto, a întâmpinat numeroase provocări pe parcursul ultimilor ani: mai întâi pandemia cu un efect imediat de încetinire a businessului, apoi criza semiconductorilor, conflictul din Ucraina, creşterea preţurilor utilităţilor, mărfurilor şi muncii adăugând o povară imensă asupra bugetelor companiilor. În plus, industria noastră se află în centrul unei profunde transformări, toate vehiculele electrice, conectate şi autonome urmând să fie produse în facilităţi de producţie neutre din perspectiva emisiilor de carbon. Considerăm că această revoluţie tehnologică este o mare şansă pentru România de a-şi reconfirma poziţia în industria auto europeană, în special în competiţia cu Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia. Acest moment reprezintă o oportunitate pentru România de a reduce decalajul şi a-şi consolida poziţia la nivel european. Desigur, această revoluţie de mari dimensiuni necesită un parteneriat puternic între companii, autorităţi şi asociaţii şi eforturi comune din partea tuturor şi, mai important, necesită investiţii mari care pot fi susţinute doar prin stabilitate şi predictibilitate pe termen lung”, se menţionează în punctul de vedere al asociaţiei, publicat pe propria pagină de Internet.

ACAROM este organizaţia reprezentativă a industriei auto din România, care generează peste 200,000 de locuri de muncă directe, o cifră de afaceri cumulată de 31 miliarde de euro şi 29% din totalul exporturilor.  

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: