Jumătate din populația României ar putea plăti prețuri duble la energie electrică și cca 40% vor achita prețuri cu circa 75% mai mari decât în prezent, peste șase luni, odată cu expirarea plafonării prețurilor, dacă autoritățile nu iau măsuri, avertizează Asociația Energia Inteligentă.
În prezent prețul energiei electrice efectiv achitate în medie de către consumatorii casnici este următorul:
- 0,6740 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care în ultimele 2 luni au ales să și schimbe furnizorul și consumă până în 100 kWh/lună;
- 0,68 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă până în 100 kWh/lună;
- 0,80 lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă între 100-255 kWh/lună;
- cca. 1,28 Lei/kWh cu TVA inclus – pentru consumatorii casnici care nu și-au schimbat furnizorul de energie electrică și consumă peste 255 kWh/lună.
Cel mai probabil aceste prețuri se vor menține neschimbate, până la 31 martie 2025.
În prezent există oferte de la un singur furnizor pe platforma ANRE, pentru perioada post plafonare, cu mai multe variante de preț care variază între 1,30 și 1,43 lei/kWh cu TVA inclus.
Potrivit Asociației, prețul ofertat pentru perioada post plafonare este cu 100 – 120% mai mare decât prețul de dinainte de plafonare și prețul post plafonare este:
a) cu 1,5 – 11% mai mare decât prețul actual al consumatorilor cu un consum mai mare de 255 kWh/lună;
b) cu 62 – 78% mai mare decât prețul actual al consumatorilor cu un consum între 100 – 255 kWh/lună;
c) cu 90 – 110% mai mare decât prețul actual al consumatorilor cu un consum de până în 100 kWh/lună.
Asociația Energia Inteligentă subliniază că scăderea acestui preț se va întâmpla doar prin concurență, reducerea fiscalității sau/și reducerea costurilor unitare. „Putem să observăm că în prezent în afară de Ministerul Energiei care se preocupă de acest subiect și modul în care populația să nu fie afectată de creșterile de preț după data de 1 aprilie 2025, dar care are puține atribuții legale să schimbe efectiv lucrurile, instituțiile care au efectiv competențe și capacități să influențeze în mod real cauzele care determină prețuri mari la energie și gaze nu au nici o preocupare pentru acest subiect (aceeași atitudine ca în anul 2020, la precedenta liberalizare a pieții). În principal ANRE, dar și Consiliul Concurenței și ANPC sunt instituțiile care trebuie să contribuie la creșterea concurenței în piață, pentru a se evita deznodământul ca peste 6 luni, jumătate din populația României să plătescă prețuri duble la energie electrică și cca 40% vor achita prețuri cu cca. 75% mai mari decât în prezent”, conchide Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.