Asociația Energia Inteligentă: Liberalizarea pieței de energie riscă să se transforme într-un “dezastru” pentru consumatori

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

Liberalizarea pieței de energie riscă să se transforme într-un “dezastru” pentru consumatori, pe măsură ce se va apropia termenul de 1 aprilie 2025, la care se renunță la schema de compensare și plafonare, consideră preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă. Aceasta din cauza lipsei pregătirii de către ANRE a liberalizării pieţei.

“În luna septembrie 2024, ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, n.r.) a elaborat un Proiect de Ordin pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienţilor finali de energie electrică/gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2024 – 31 martie 2025. Dezinteresul faţă de clienţi a mers până la ignorarea realizării până şi a acestui Ordin, care deşi era departe de ceea ce ar fi trebuie să fie campania ANRE de pregătire a liberalizării pieţei era totuşi o mică acţiune. Afirmaţiile guvernanţilor că, de la 1 aprilie 2025, se va continua aplicarea plafonării, dar care conform comunicatului de presă, de fapt se va aplica doar clienţilor vulnerabili, reprezintă o dezinformare, care nu face decât să agraveze situaţia şi să se elimine oportunităţile scăderii preţului la energie care se poate realiza doar prin concurenţă”, a arătat specialistul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit acestuia, cu doar patru luni înainte de liberalizarea pieţei de energie şi gaze, nu există decât un furnizor care să fi plasat oferte de energie electrică la nivel naţional, pentru perioada de după 1 aprilie 2025, oferte care sunt cuprinse între 1,30 – 1,43 lei/kWh.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Dacă aceste oferte se vor materializa în contracte, extrăgând consumatorii vulnerabili aşa cum sunt ei definiţi de legislaţia în vigoare, circa 40% dintre consumatori vor achita cu până la 110% mai mult pentru energia electrică, circa 35% din consumatori vor achita cu până la 80% mai mult pentru energia electrică şi circa 9% din consumatori vor achita cu până la 10% mai mult pentru energia electrică. Cu doar patru luni înainte de liberalizarea pieţei de energie şi gaze, există doar patru furnizori care au plasat oferte de gaze naturale pentru perioada de după 1 aprilie 2025, oferte care sunt toate egale la a patra zecimală, 0,2605 lei/kWh fără TVA (0,31 lei kWh cu TVA). Situaţia astăzi defavorabilă pentru români riscă să se transforme pe măsură ce se va apropia termenul de 1 aprilie 2025 într-un dezastru pentru consumatori, din cauza lipsei pregătirii de către ANRE a liberalizării pieţei. Furnizorii, în lipsa obligării punerii de oferte pe piaţă, vor trage de timp, astfel încât consumatorii să fie puşi în situaţia în care să nu mai aibă timp să aleagă şi să accepte necondiţionat ofertele acestora”, avertizează Chisăliţă.

Comentarii

  1. Să calculăm in ce va consta dezastrul. Simplificăm lucrurile și luăm in considerare trepte de consum maxime , pentru fiecare categorie compensată.
    Situația actuală .
    1.<100 kWh , tarif 0,68lei/ kWh – cost total 68 lei , respectiv cca 2,5 pachete de țigări .
    2. , tarif 0,8 lei/ kWh – cost total 240 lei , respectiv cca 9 pachete de țigări.
    3. > 300 kWh , luăm în calcul 500kWh , tarif 1,3 kWh – cost total 650 lei , respectiv 23,5 pachete de țigări .
    Situația viitoare , tarif 1,45 lei /kWh .
    1. 100 kWh – cost total 145 lei , respectiv cca 5,3 pachete de țigări .
    2. 300 kWh – cost total 435 lei , respectiv cca 15,8 pachete de țigări .
    3. 500 kWh – cost total 725 lei , respectiv cca 26,4pachete de țigări.
    Pentru a nu plăti mai mult , le recomand fumătorilor să reducă consumul de țigări cu efecte benefice și asupra sănătății .
    In rest , numai de bine.
    P.S. Astă vară domnul Chisăliță ne avertiza cât de mult ne costă funcționarea aparatelor de aer condiționat . De ce oare își mai cumpără oamenii astfel de aparate ? Schimbați numele asociației în Asociație Energia Scumpă . Atenție nu dragă ci costisitoare .

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.