Asociația Energia Inteligentă: Măsurile pentru facturi ce intră în vigoare de la 1 aprilie 2022 sunt praf în ochii consumatorilor de gaze

gaz Sursa/Facebook Moldovagaz

Consumatorii sunt din nou pierzătorii măsurilor de sprijin luate de stat pentru scumpirea gazelor, deoarece schema de plafonare timp de un an se face pentru mai puțin de jumatate din consumatorii casnici și la un pret de 2,3 ori mai mare decât prețul din 2020. Ea este în schimb favorabilă pentru stat, deoarece se asigură în continuare câștiguri la bugetul prin TVA mărit, impozite și supraimpozite mari și este schema cea mai favorabilă din ce s-a prezentat pentru furnizori, arată o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă.

„Brainstormingul realizat prin Comitetul Interministerial al Guvernului pentru identificarea unor măsuri care să scoată România din haosul introdus de schema de plafonare/compensare s-a finalizat cu aruncarea la gunoi a tuturor propunerilor realizate și continuarea a schemei de plafonare timp de un an”, arată Asociația.

Potrivit AEI, unii furnizori au „anticipat” zilele trecute ce se va decide joi și au acționat în sensul creșterii prețului gazelor pe piața din România sub paravanul crizei Ucraineano-Română, dar și prin faptul că unii furnizori s-au grăbit zilele trecute să trimită facturi la prețuri imense consumatorilor – 1.056 lei/MWh – tocmai pentru că au „anticipat” faptul că urma să se aplice o schemă care-i avantaja să trimită facturi cât mai mari consumatorilor care le va aduce mai mulți bani din schema Guvernului în buzunarul furnizorilor.

Asociația susține că consumatorii casnici vor plăti gaze la un preț de 2,3 ori mai mare decât plăteau în anul 2020. Concret, un consumator care locuiște într-o casă medie plătea pentru gaze într-o lună de iarnă a anului 2020 804 lei/lună, iar acum urmează să achite 1.840 lei/lună.

„În fapt, dintre toate măsurile propuse Guvernului, a fost aleasă pentru gazele naturale măsura cea mai dezavantajoasă pentru consumatorii de gaze. Deși puteam să avem măsuri care să reducă prețurile în factura de gaz pe termen scurt și lung, să avem măsuri care să ne găsească pregătiți pentru astfel de situații viitoare, s-a ales să fie sacrificați consumatorii în detrimentul câștigurilor la bugetul de stat prin TVA mărit, impozite și supraimpozite mari extarse din sumele bani plătite de consumatori”, arată Asociația.

Asociația mai susține că guvernul prezintă în prim plan a multiplele măsuri care se iau pentru reducerea facturii la energie electrică, deși nu energia este problema pentru consumatorii casnici și non casnici mici, ci gazele, și lipsa unor măsuri reale pentru diminuarea prețului la gaze pe termen scurt și termen lung.

„Dintre toate schemele propuse, această schemă este cea mai avantajoasă pentru furnizori de gaze”, conchide AEI.

Sursa/Facebook Moldovagaz

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *