Asociația Energia Inteligentă: Mini reactoarele nucleare vor ajunge pe piața comercială abia în 2030. România va instala un mini reactor nuclear la Doicești, în județul Dâmbovița

NuScale SMR centrale nucleare mici Sursa foto: NuScale

Mini-reactoarele nucleare, comercializate ca soluție la toate deficiențele anterioare ale energiei nucleare, vor fi disponibile pe piața comercială în 2030, se arată într-o analiză a Asociației Energia Inteligentă.

Acestea sisteme extrem de complexe care trebuie să respecte cerințe stricte de siguranță, ținând cont de o mare varietate de scenarii de accidente. Procesul de acordare a licențelor este extins și depinde de țară, ceea ce implică o anumită standardizare pentru ca mini-reactoarele nucleare (SMR) să fie complet sigure. 

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) definește SMR ca fiind reactoare avansate de fisiune nucleară care au o capacitate de generare a energiei de până la 300 MW pe unitate – aproximativ o treime din capacitatea reactoarelor tradiționale. 

Analize Economedia

Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice

Sursa foto: IEA

În timp ce reactoarele nucleare oferă o sursă constantă de energie curată, sursele regenerabile, cum ar fi vântul și solarul, sunt surse variabile de energie care depind de vreme și de ora zilei. Prin urmare, SMR-urile ar putea fi asociate cu surse regenerabile într-un sistem energetic hibrid pentru a crește eficiența acestuia.

EDF a prezentat că reactorul său NUWARD SMR – aflat în prezent în faza de proiectare conceptuală – va intra în testare pentru o revizuire comună a reglementărilor europene condusă de Autoritatea de Siguranță Franceză, cu participarea autorităților de siguranță cehe și finlandeze.

Peste tot în lume, instituțiile publice și private se luptă pentru a aduce tehnologia la bun sfârșit. Akademik Lomonosov din Rusia, prima centrală nucleară plutitoare din lume, a început să producă energie din două SMR de 35 MW în mai 2020. În decembrie 2020, SMR de 200 MW a Grupului China Huaneng de la Shidao Bay a început să alimenteze rețeaua din provincia Shandong. La nivel global, sunt dezvoltate peste 70 de modele SMR comerciale, care vizează rezultate variate și aplicații diferite, cum ar fi electricitatea, sistemele de energie hibridă (nuclear-regenerabile), încălzirea, desalinizarea apei și aburul pentru aplicații industriale.

Majoritatea proiectelor se află în faza de proiectare sau de licențiere, dar există și două SMR care operează în Rusia și China. 

Dezvoltarea la nivel mondial a reactoarelor modulare mici și mijlocii. (Sursa foto: Towards Safer and More Sustainable Ways for Exploiting Nuclear Power)

De fapt, se estimează că SMR-urile vor ajunge pe piața comercială doar în 2030 și, deși se preconizează că SMR-urile vor avea costuri de capital inițiale mai mici pe reactor, competitivitatea lor economică trebuie să fie dovedită în practică odată ce sunt implementate la scară, mai notează analiza Asociației Energia Inteligentă.

Timpul prelungit de dezvoltare reflectă, de asemenea, o relativă lipsă de interes și finanțare în ultimele decenii. Finanțarea pentru nuclear este foarte mică în comparație cu ceea ce este investit în alte tehnologii energetice, iar recenta creștere a investițiilor a fost în mare măsură determinată de fuziunea nucleară.

Există peste 70 de modele SMR într-o duzină de țări

Sursa foto: Zenon Research 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: