Asociația Energia Inteligentă: Mulți dintre români trebuie să se aștepte în perioada următoare la facturi mai mari, chiar dacă reduc consumul

factura, facturi, bancnote, lei, bani Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Mulți dintre români trebuie să se aștepte în perioada următoare, la facturi mai mari, chiar dacă reduc acum consumul de energie, afirmă Asociația Energia Inteligentă.

„După ce au fost îndrumați să facă economie la energie electrică, pentru că astfel vor beneficia de preț plafonat, oamenii constată că chiar dacă au redus factura lunară din august 2022 sub 255 lei/kWh, în loc să aibă pe factură prețul promis plafonat de 0,8 lei/kWh constată că au prețul de 1,8 lei/kWh”, arată Asociația.

Adică pentru un apartament cu 3 camere care a consumat 250 kWh în luna august 2022, proprietarul în loc să achite 200 lei, va achita 450 lei (2,25 ori mai mare).

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„De ce? Pentru că Legea prevede că se aplică prețul plafonat doar dacă consumul mediu anual din anul 2021 este sub 255 / 300 kWh. Oamenii trebuie să știe că dacă nu ai făcut economie la energie în 2021,  degeaba faci economie la energie anul acesta, că nu primești în luna curentă prețul plafonat promis, pe factură va fi prețul pieței (cel puțin dublu față de prețul plafonat)”, Conform asociației.

Totodată, după ce au fost asigurați că nu va crește prețul la gaze, circa 40% din consumatorii casnici de gaze  vor achita în iarna 2022/2023 prețuri plafonate care vor fi până la dublu față de prețul mediu plătit pentru gaze în iarna 2021/2022.

Astfel, în iarnă, pentru o casă din această categorie, care consuma 6.000 kWh/lună, anul trecut proprietarul achita pentru gaze 1.020 lei/lună, iar anul acesta urmează să achite până la 1.860 lei/lună, mai susține Asociația.

„Totuși trebuie să admitem că situația de față a apărut urmare a modului defectuos în care s-a pregătit liberalizarea pieței de energie”, afirmă Asociația, care susține că în decembrie 2020 a cerut în mod oficial suspendarea temporară a liberalizării pieței de energie, care se pregătea a fi realizată la 1 ianuarie 2021, printr-o scrisoare deschisă adresată Primului Ministru, Președintelui Senatului și Președintelui României. „Nu pentru că liberalizarea nu este, teoretic, bună, ci pentru că românii nu au fost pregătiți pentru liberalizarea pieței de energie, argumentează AEI.

„În perioada 2020 – 2022 membrii AEI au prezentat 1.006 de opinii scrise despre modul dezastruos în care se fac politicile publice în domeniul energiei GDRP, OUG 118/2021, Legea 259/2021OUG 27/2022, OUG 119/2022 etc., au avertizat asupra creșterilor de preț care urmează, au prezentat neconformitățile din nenumăratele acte legislative prezentate de autorități, au prezentat planuri de măsuri pentru prevenirea unor situații de criză… fără nici un rezultat. Lucrurile au involuat și ne îndreptăm vertiginos către iarna 2022/2023. Asigurarea cu energie și gaze ieftine, o loterie! La fel ca și viața românilor! Însă dincolo de gravitatea extremă determinată de cantitățile limită de energie pentru iarna următoare, dincolo de prețurile mari care trebuie să le achite românii, un blocaj în piață ar fi dezastruos. Alături de semnalele AEI, mai multe scrisori adresate autorităților române și europene de către asociații românești și europene ale jucătorilor din energie, prezintă iminența unui blocaj pe piața de gaze din România. La acestea se vor adăuga în curând, furia consumatorilor care își vor vedea facturile mari la utilități, și, la fel ca în decembrie 2021, nu vor înțelege nimic, una li s-a promis și altceva au ei de plătit, dar pe care nu o să-i mai poată minți nimeni, că este vina Rusiei, a UE sau a furnizorilor. Iarna complicată care se anunța, devine și foarte delicată deoarece aduce o coborâre imensă a nivelului de încredere în autorități, urmare a repetatelor promisiuni neonorate în domeniul energiei”, conchide Asociația.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: