Asociația Energia Inteligentă: Prețul benzinei a scăzut și fără intervenția statului. Scăderea ar trebui să continue și în următoarea perioadă

benzina carburant alimentare pompa sursa foto: Pixabay

Prețul la pompele din România a scăzut în medie, cu cca 20 de bani cca 2,5%. Această situație se datorează scăderii cotațiilor țițeiului față de luna iunie 2022, scăderii cotaților la benzină și la motorină față de aceeași perioadă, dar și urmare a scăderii cursului leu dolar, atrage atenția Asociația Energia Inteligentă, care estimează că scăderea prețului va continua.

Alte elemente importante care au determinat această situație sunt legate de reluarea funcționării uneia dintre cele mai mari rafinării din zona Central Europeană și pregătirea repunerii în funcțiune a celei de a doua mari rafinării din aceeași zonă oprită în urmă cu o lună. Chiar și faptul că nu s-a oprit conducta CPC care aduce o parte din țițeiul Kazah în Europa a contribuit la situația de astăzi, arată AEI.

Contractele futures pe țițeiul Brent au scăzut joi la 106 dolari pe baril, alunecând pentru a doua sesiune consecutivă, împovărate de datele oficiale care indică o cerere mai slabă de benzină din SUA, în ciuda sezonului de vârf de vară. Un raport EIA publicat miercuri a arătat că stocurile de benzină din SUA au crescut cu 3,5 milioane de barili săptămâna trecută, depășind așteptările pentru o creștere de 71.000 de barili. Produsul furnizat de benzină, un indicator al cererii, a scăzut cu aproximativ 7,6% față de un an în urmă, la aproximativ 8,5 milioane de barili pe zi, după cum a menționat Reuters. Prețurile petrolului au fost sub presiune de la jumătatea lunii iunie, din cauza riscurilor crescânde de recesiune globală, determinate de înăsprirea monetară agresivă, a zguduit piețele de mărfuri și a umbrit restricția continuă a ofertei. SUA lucrează, de asemenea, la un plan de plafonare a prețurilor țițeiului rusesc, dar viceprim-ministrul Alexander Novak a avertizat că Rusia nu va exporta petrol dacă prețul este plafonat sub costurile de producție.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Asociația susține că este important să tragem câteva învățăminte din această situație, care probabil se va mai repeta în viitor:

  • Statul trebuie să intervină, atunci când apar creșteri bruște de prețuri pe fondul evoluțiilor internaționale, dar cu măsuri care să nu afecteze funcționarea normală a pieței (dacă prețul benzinei ar fi fost plafonat la 8 lei/litru, consumatorii ar fi plătit mai mult astăzi pentru benzină)
  • Furnizorii de produse petroliere reacționează, atunci când evoluțiile cerere-ofertă / preț-cantitate o impun (prețurile ridicate la benzină, au redus cantitățile vândute și implicit ar fi redus din profiturile benzinarilor în lipsa unei acțiuni a acestora).
  • Impulsul societății civile, care prin studii și analize poate arăta cu degetul spre anomaliile din zona desfacerii produselor petroliere, este esențială în stabilirea Prețului Corect.

Totuși ce se va întâmpla în viitor?

Menținerea tendinței de scădere a cursului leu/dolar va crea premisa ieftinirii prețului la pompă, arată AEI.

De asemenea conform Tradingeconomics, în perioada următoare există tendința menținerii prețului pentru țițeiului Brent, la valori cuprinse între 95 – 105 dolari /baril

Această situație ne indică că această scădere a prețului la benzină și motorină ar trebui să continue și în următoarea perioadă, dacă nu apar incidente majore care să perturbe aceste tendințe, conchide Asociația.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: