Asociaţia Forţa Fermierilor solicită ministrului Agriculturii să notifice Comisia Europeană privind despăgubirile de secetă

agricultura, fermier, teren agricol, recolta sursa foto: Pexels/ Binyamin Mellish

Asociaţia Forţa Fermierilor se solidarizează cu reprezentaţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare care protestează miercuri în faţa sediului Guvernului pentru acordarea despăgubirilor de secetă, anunță Agerpres.

“Asociaţia Forţa Fermierilor consideră că orice protest public al agricultorilor este o acţiune binevenită, mai ales dacă prin aceasta se atrage atenţia decidenţilor politici că fermierii se află într-o situaţia disperată şi că peste 30.000 dintre aceştia riscă să rateze complet anul agricol 2021. Aşadar, membrii Asociaţiei Forţa Fermierilor se solidarizează oficial cu colegii lor din Asociaţia pentru Agricultură şi Cooperare care astăzi, 24 martie, anunţă că vor demonstra în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului pentru acordarea despăgubirilor de secetă”, se arată într-un comunicat al AFF.

Reprezentanţii Asociaţiei susţin că principalul vinovat pentru neacordarea acestor despăgubiri şi pentru aducerea multor ferme în pericolul de faliment este ministrul Agriculturii, Adrian Oros, întrucât acesta le-a promis fermierilor, inclusiv după instalarea Guvernului Cîţu, că aceşti bani vor fi acordaţi fermierilor din sumele cuprinse în bugetul Ministerului Agriculturii.

“Responsabilitatea este a ministrului Adrian Oros. Orice protest, orice solicitare publică, în primul rând către acesta ar trebui să se îndrepte. Înţeleg că domnul Oros ar cam vrea să scape de această răspundere, ducând discuţia către premierul Cîţu, dar nu cred că va scăpa atât de uşor. Noi, cel puţin, cei de la Asociaţia Forţa Fermierilor, vom reaminti permanent public că ministrul Agriculturii trebuie să înveţe să îşi respecte cuvântul dat sau să îşi asume eşecul, una din două (…)”, a spus Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Asociaţia Forţa Fermierilor îi solicită ministrului Agriculturii, Adrian Oros, să îşi demonstreze seriozitatea ultimelor declaraţii către agricultori, că va încerca plata despăgubirilor la prima rectificare bugetară, prin notificarea de urgenţă a Comisiei Europene asupra faptului că intenţionează să acorde acest ajutor de stat. “Fără acest acord, o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens nu ar putea fi adoptată, indiferent de moment. Ministrul Agriculturii a minţit în noiembrie 2020 că acest acord ar fi fost cerut deja. Considerăm că notificarea Comisiei Europene, fără a preciza o dată exactă pentru acordarea despăgubirilor, este un prim gest prin care Adrian Oros ar putea să îşi recapete încrederea fermierilor”, subliniază asociaţia în comunicat.

Asociaţia Forţa Fermierilor este o organizaţie profesională, care reprezintă intereselor tuturor sectoarelor din agricultură şi are, în rândul membrilor săi, toate categoriile de fermieri.

sursa foto: Pexels/ Binyamin Mellish

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *