Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România cere autorităților să găsească soluții în fața cozilor interminabile de la ieșirea din țară/ „Autoritățile fac spectacol de incompetență!”

coada masini intrarea in tara bulgaria Sursa Foto: Facebook/ Grup Grecia

Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România (ANAT) cere Ministerului Afacerilor Externe (MAE) să treacă de la avertismente la acțiuni concrete privind situația alarmantă de la frontierele țării, unde turiștii și călătorii se confruntă cu cozi de ore în șir, blocându-se în drumul lor spre destinații de vacanță și la revenirea în țară și să ofere soluții viabile pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă călătorii, potrivit unui comunicat de presă.

ANAT mai solicită autorităților române să-și asume responsabilitatea și să colaboreze cu toate părțile implicate pentru a identifica soluții durabile.

De asemenea, ANAT solicită un dialog deschis și transparent între autorități și industria turismului, pentru a înțelege nevoile și provocările cu care se confruntă agențiile de turism și turiștii.

„Este inacceptabil ca în România anului 2023 să se perpetueze astfel de probleme. De-a lungul ultimilor ani, am fost martorii multor situații care evidențiază durata de așteptare de ore în șir la punctele de frontieră ale României. Suntem nevoiți, de multe ori, să stăm la granița română, așteptând să părăsim țara noastră în 4-5-6 ore. Este o situație absolut incredibilă, care nu ar trebui să mai aibă loc într-o țară europeană în plin secol al XXI-lea”, transmite ANAT.

Asociația spune că a semnalat de nenumărate ori autorităților această problemă, însă situația se repetă în mod constant. Vama Giurgiu, ca exemplu, dar și alte puncte de trecere a frontierei, sunt într-o stare jalnică: clădiri degradate, lipsa toaletelor și a apei curente, oameni părăsiți în iarba de lângă punctele de control. Aceste deficiențe ar trebui să fie inacceptabile într-o țară care se mândrește cu turismul său și care se dorește o țară a ospitalității.

„Este imperativ să subliniem importanța serviciilor de frontieră, care ar trebui să fie rapide, eficiente și prietenoase pentru turiști și călători, fie că aceștia intră sau ies din țară. ANAT solicită autorităților responsabile să ia măsuri urgente pentru îmbunătățirea procesului de control și facilitarea fluxului de persoane la frontierele României. Este necesară o investiție imediată în infrastructură și dotări adecvate, astfel încât să nu mai fim nevoiți să trăim astfel de umilințe”, mai transmite comunicatul de presă.

Marea „încolonare” la început de minivacanță. Zilele libere (legate pentru bugetari) de joi 1 iunie, de Ziua Copilului, și luni 5 iunie, a doua zi de Rusalii, aglomerează șoselele încă de miercuri după-amiază, după cum a scrie Economedia aici.

Centrul Info-Trafic al Poliției Române anunță coloană de 6 kilometri pe Autostrada A1 București – Pitești la intrarea în Capitală și pe Centura București, pe DN 1 Valea Prahovei, iar Poliția de Frontieră estimează un timp de așteptare de o oră la vama Nădlac 2 pe Autostrada A1 și 40 de minute la Giurgiu – Ruse, frontiera cu Bulgaria. Tot 40 de minute este timpul de așteptare și la Vama Veche pentru ieșirea din România. Potrivit Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii, în aceste zile, pe Litoral sunt așteptați 70.000 de turiști.

Pe DN 1 București – Brașov se circulă în coloană pe aproximativ 2 km din cauza reparațiilor la Podul Bănești între Ploiești și Sinaia, iar pe Autostrada Soarelui CNAIR a prelungit restricțiile de la Podul Fetești, dar a suspendat taxa de pod. Compania de Drumuri face lucrări de consolidare și la Boița pe Valea Oltului unde se formează cozi mari.

Sursa Foto: Facebook/ Grup Grecia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *