Asociație din energie: Programul Casa Verde este un „Caritas” al montării panourilor fotovoltaice. Adâncim haosul din sistemul energetic şi creştem sărăcia energetică

panouri solare, fotovoltaice Sursa foto: Pixabay

Prin Programul Casa Verde, în forma lansată vineri, adâncim haosul din sistemul energetic, creştem sărăcia energetică şi îmbogăţim nişte firme, susţine preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliţă, transmite Agerpres.

Potrivit acestuia, un nou program Casa Verde reprezintă o abordare anormală a promovării energiei regenerabile în România.

“Astăzi (vineri, n.r.) se lansează un nou program Casa Verde în România. Este penibil ca în secolul XXI, să vii cu un program prin care să dai bani unor oameni care au energie electrică şi, în mare parte, au venituri importante (raportând la beneficiarii programelor anterioare), în timp ce nu ai niciun program pentru 11.611 de români care locuiesc în case fără energie electrică, folosind lămpi de petrol ca în Evul Mediu. Este o aberaţie, să mai continui după 4 ani acest Caritas al Montării Panourilor Fotovoltaice – Casa Verde, prin care să impui soluţii tehnice “în orb”, prin hazardul apăsării unui buton, în absenţa inventarierii caracteristicilor instalaţiilor şi reţelelor unde urmează să debiteze aceste echipamente. Este o anomalie să dai 30.000 lei, bani plătiţi de populaţie (direct sau indirect), către familii care poate câştigă banii aceştia într-o lună”, a afirmat Dumitru Chisaliţă, în comunicat.

În opinia sa, Programul Casa Verde s-a dorit să fie un stimul pentru promovarea energiei verzi, într-o perioadă în care nu exista o atractivitate prea mare pentru energia regenerabilă.

“Astăzi acest deziderat a fost îndeplinit, avem peste 130.000 de prosumatori, avem multiple probleme tehnice legate de aceste montări la întâmplare a panourilor fotovoltaice, am avut iniţiative legislative de blocare a creşterii numărului de prosumatori şi, atunci, care mai este scopul programului? Este posibil să fie doar o dirijare de fonduri mascată către anumite firme de construcţii montaj, anumiţi importatori, anumiţi furnizori, sau chiar anumite categorii de persoane cu venituri ridicate”, a adăugat preşedintele AEI.

Potrivit acestuia, Programul are anul acesta o alocare financiară record, de două miliarde de lei (400 milioane euro), în condiţiile în care cu doar 7% din aceste fonduri ar fi putut să fie eradicată sărăcia energetică extremă şi, astfel, România să nu se mai găsească în poziţia unică europeană de a mai avea oameni care trăiesc la lumina opaiţului.

“În acelaşi timp, avem 16% dintre români care, conform datelor Eurostat, sunt în imposibilitatea de a-şi achita facturile la utilităţi, adică ar fi existat necesitatea ca o mare parte din programul Casa Verde să fie dirijat la aceşti oameni care, prin panourile fotovoltaice montate, să fie ajutaţi să iasă din sărăcie energetică. Propunerea Asociaţiei Energia Inteligentă a fost încă de la precedenta ediţie, ca Programul Casa Verde să urmeze paşii proiectului Prima Casă, prin care banii pentru montarea de panouri fotovoltaice să se acorde în baza unui dosar care să se depună la filiale CEC din fiecare localitate, iar dosarele să ia în considerare atât realităţile tehnice ale locului unde se doreşte montarea acestui sistem, validate de operatorul sistemului de distribuţie energie electrică sau confirmarea de către UAT a lipsei reţelei de energie electrică, dar şi vulnerabilitatea şi nivelul veniturilor solicitantului”, a mai spus Chisăliţă.

Astfel exista şansa ieşirii din haosul generat de continuarea Programului Casa Verde în forma actuală, de eradicare a sărăciei energetice extreme, de reducere a numărului de consumatori vulnerabili din România, de investiţii fezabile economic şi posibil tehnic.

“Prin programul Casa Verde, în forma lansată astăzi, adâncim haosul din sistemul energetic, creştem sărăcia energetică şi îmbogăţim nişte firme”, a mai spus preşedintele AEI.

Sesiunea 2024 de finanţare pentru înscrierea solicitanţilor persoane fizice în cadrul Programului “Casa Verde Fotovoltaice” se va derula în perioada 27 septembrie – 8 octombrie, cu etape de câte o zi pentru fiecare regiune sau până la epuizarea bugetului aferent fiecărei regiuni, a anunţat Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

În acelaşi timp, unităţile de cult se vor putea înscrie în program pe data de 9 octombrie 2024, de la ora 10:00, sau până la epuizarea bugetului.

“În anul 2024, Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ două miliarde de lei. Scopul nostru este să facilităm accesul unui număr cât mai mare de beneficiari la finanţarea oferită prin acest program. Ne dorim să asigurăm resursele necesare pentru a sprijini implementarea sistemelor de panouri fotovoltaice în alte aproximativ 67.000 de gospodării, astfel că, după această sesiune vom putea discuta despre aproximativ 200.000 de gospodării care îşi vor reduce costul facturii la energie electrică şi care vor utiliza energie verde. Sesiunea din 2024 aduce noutăţi deosebit de importante în cadrul Programului. Este vorba despre finanţarea instalaţiilor pentru stocarea energiei electrice produse de panourile fotovoltaice, o măsură esenţială pentru maximizarea eficienţei şi independenţei energetice a gospodăriilor. Totodată, am crescut considerabil subvenţia, de la 20.000 lei la 30.000 lei, oferind astfel un sprijin financiar mai mare pentru cei care doresc să investească în energia verde”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.