AUR propune în programul de guvernare naționalizarea OMV Petrom și a altor companii strategice și majorarea salariului minim brut la 5.000 de lei în următorii patru ani și refuză trecerea la moneda euro

BUCURESTI - CONFERINTA - AUR - 10 MAI 2023 Conferinta de presa organizata de Alianta pentru Unirea Romanilor, in Bucuresti, 10 mai 2023. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Partidul extremist AUR (Alianța pentru Unirea Românilor) și-a făcut public programul de guvernare, care conține o serie de măsuri populiste și altele controversate, cum ar fi creșterea salariului minim brut la 5.000 de lei în următorii patru ani (de la 3.000 de lei cât este în prezent) sau naționalizarea Petrom, precum și refuzarea trecerii la moneda euro. O idee împrumutată de la PSD este programul „Fabricat în România”, lansat de guvernarea Năstase în 2001, dar care a dat faliment.

Programul de guvernare a fost lansat, joi, la Camera de Comerț și Industrie a României. La eveniment au fost prezenți, pe lângă liderii AUR, și actorul Mircea Diaconu, avocatul Gheorghe Piperea, economistul Petrișor Peiu, Norica Nicolai, Mircea Chelaru.

Principalele propuneri economice din programul de guvernare AUR:

  • ”Pachetele majoritare de acțiuni ale OMV Petrom și ale altor companii strategice vor fi recuperate treptat, prin intermediul unei despăgubiri corecte, după ce se va verifica îndeplinirea tuturor obligațiilor contractuale, inclusiv a celor de la vânzare. ”
  • Programul de guvernare are un capitol întreg intitulat Fabricat în România, o idee lansată de PSD în timpul guvernării Năstase, pe care AUR o preia și propune măsuri pentru „protejarea producătorilor autohtoni”.
  • Se propune înființarea unui Fond Suveran de Investiții, pe modelul Norvegiei, dar care va fi finanțat din administrarea resurselor naturale ale României, printr-un program național de prelucrare. „Fondul Suveran de Investiții va fi responsabil pentru administrarea resurselor naturale ale României, plasarea sumelor colectate în investiții cu risc scăzut în afara țării, acoperirea deficitului la fondul de pensii din câștigurile obținute și investiții în domenii cheie e interes național (energie, siderurgie, metalurgie). Fondul Suveran de Investiții va fi organizat sub forma unui fond de stat ce poate fi capitalizat din banii contribuabililor români, permițându-le acestora să devină acționari.”
  • „Statul român va fi deținătorul pachetului majoritar de acțiuni la companiile din domeniile strategice, precum și la cele care prelucrează bogățiile naturale, iar cetățenii români vor avea acces facil și drept de preemțiune la cumpărarea de acțiuni la aceste companii”.
  • AUR propune continuarea folosirii cărbunelui, gazelor și petrolului, în ciuda țintelor europene de fazare a acestor resurse, prin programul de decarbonizare a UE. Propune păstrarea în funcționare a centralelor pe cărbune de la Turceni și Rovinari. Deși, în același program de guvernare, AUR spune: „Apărăm și aplicăm ferm legislație care să includă protecția mediului în procesul de luare a deciziilor economice și sociale. Consideram mediul înconjurător parte a Creației, în interdependeță cu viața omului, nu în opoziție cu ea”.
  • Se propune construirea hidrocentralei Tarnița, idee datând din regimul Ceaușescu.
  • AUR propune interzicerea exportului unor resurse, pentru ca materiile prime să fie prelucrate local în mod obligatoriu.
  • Sunt propuse facilități fiscale pentru industria petrochimică, siderurgică, producătoare de materiale de construcții, mijloace de transport, utilaje agricole și industriale.
  • „Separăm distribuția de utilități (eliminăm monopolul) de furnizare, inclusiv prin interzicerea deținerii de către același acționar majoritar, dacă nu este statul”.
  • „Extindem CEC Bank în comunitățile românești din diaspora”.
  • AUR vrea să acorde împrumuturi cu dobândă subvenționată pentru familiile cu mai mulți copii, inclusiv pentru cumpărarea unui autoturism sau a unei locuințe, dar și să le acorde scutiri de impozite.
  • „Nivelul de salarizare al cadrelor medicale va fi corelat cu numărul pacienților tratați, dificultatea cazurilor, precum și cu rezultatele medicale obținute”.
  • AUR vrea constructori români, independent sau prin asocieri cu consorții străine, pentru construcția autostrăzilor.
  • Propune un nou aeroport în zona metropolitană București-Ilfov.
  • AUR vrea să finalizeze Canalul București-Dunăre, un proiect datând din regimul Ceaușescu, unde au murit numeroși lucrători.
  • Guvernul român va avea maxim 12 ministere și maxim 50 de secretari de stat, iar Parlamentul maximum 300 de parlamentari.
  • AUR propune scăderea cu două treimi a numărului de localități, iar Bucureștiul va avea o singură administrație, care va include și actualele localități din Ilfov.
  • „În guvernarea AUR, nu vom renunța la plățile cu numerar, nu vom trece la moneda euro sau la alt tip de monedă fizică sau digitală”. Amintim că România și-a asumat să adopte moneda unică, atunci când a aderat la Uniunea Europeană.
  • „Bunurile imobiliare, case și terenuri, nu vor putea fi executate decât în cazul în care acestea constituie obiectul finanțării sau datoriei”.
  • „Limităm diferențialul de dobândă dintre dobânda plătită pentru depozite și cea încasată pentru credite la cel mult 2,5 puncte procentuale”.
  • AUR propune majorarea cu 100% a subvențiilor acordate exploatațiilor agricole cu suprafețe mai mici de 500 de hectare.
  • Implementarea programului „Case la 1 leu” pentru tineri din România și românii din diaspora care doresc să revină din țară.

Citește aici integral programul de guvernare lansat de AUR:

Context

Nu este clar cine sunt autorii programului de guvernare, însă el a fost prezentat de avocatul Gheorge Piperea, iar pe partea economică au mai colaborat cu AUR, de-a lungul timpului, și fostul ministru de finanțe Eugen Teodorovici și economistul Petrișor Peiu.

Naționalizările și reînființarea „Tribunalelor Poporului” care să judece „procese colective sau de clasă”, care amintesc de anii 50, sunt idei vechiculate în trecut și de alte partide extremiste sau ultrapopuliste ca PRM (Vadim Tudor) sau PPDD (Dan Diaconescu)

PPDD a promis în 2012 că, dacă va ajunge la guvernare, va trece la judecarea de către un tribunal al poporului a guvernanţilor care au jefuit România.

Potrivit Adevărul, ideea a mai fost fluturată de Corneliu Vadim Tudor în campania electorală din 2000.

Și Dan Diaconescu a propus, la fel ca George Simion acum, recuperarea „averii naţionale“ prin anularea privatizărilor controversate.

România nu poate anula contracte de privatizare pentru că firmele semnatare ar da în judecată statul român, care ar fi, ulterior, împovărat de cheltuielile de despăgubire. Dovada: România pierde şi astăzi la CEDO, ca efect al încălcării drepturilor de proprietate de către statul comunist.

AUR propune un Fond Suveran de Investiții, care va fi ”responsabil pentru administrarea resurselor naturale ale României”, iar din acești bani ar urma să fie susținute pensiile și investiții în domenii cheie iar românii vor putea deveni acționari la acest fond.

Dan Diaconescu a propus acum zece ani înfiinţarea Companiei Naţionale „Averea Poporului“, care va distribui dividende egale către toţi românii.

Conferinta de presa organizata de Alianta pentru Unirea Romanilor, in Bucuresti, 10 mai 2023. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Comentarii

  1. Welcome to Venezuela
    Poate tara asta merita un reset via faliment…desi e riscul sa se instaureze o Idiocratie

  2. Sigur, nici AUR nu va face nimic din ce promite, doar ce vor accepta stapanii de afara care ne conduc de 34 de ani. Asa ca VOTATI AUR SI SLAVA UCRAINA, URAAAAAAAAA

  3. Din păcate există doar AUR și alternativa PSD-PNL-USR = LGBTQ+ANALFABETISM+MONEDA DIGITALA ( control total al populației ) + Tema falsa cu emisiile de CO2 ( citiți ce spun oamenii de știinta și nu politicienii și activiștii isterici și analfabeți)+ orașul de 15 minute + Vaccinări și Certificate + Slava Ucraina !
    Mai aveți pe alții ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *