Aurul se tranzacționează cu peste 2.000 de dolari uncia, în contextul conflictului Israel – Hamas

aur Sursă foto: Unsplash

Uncia de aur se tranzacţiona luni aproape de 2.000 de dolari, după ce vineri a depăşit acest prag pentru prima dată după luna mai, pe măsură ce ofensiva terestră a Israelului în Gaza pare să fie mai prudentă decât se prefigura iniţial, transmite platforma Bloomberg, citată de Agerpres.

Cotaţia lingoului de aur era luni dimineaţă în scădere uşoară, după ce vineri a urcat cu 1,1% în contextul în care Israelul a demarat ofensiva terestră. Trupe şi tancuri israeliene au intrat în partea de nord a Fâşiei Gaza în cea de a doua fază a războiului cu Hamas. Autorităţile israeliene au anunţat că vor urma o abordare treptată, ceea ce a calmat îngrijorările că o invazie masivă va duce la o escaladare regională.

Luni la prânz, la bursa de la Singapore preţul spot al unciei de aur era în scădere cu 0,2% până la 2.001,65 dolari. Cotaţiile la argint şi la paladiu era stabile, în timp ce cotaţia la platină era în scădere.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

“Cotaţiile la petrol şi aur erau în scădere luni dimineaţa, însă trebuie reamintit că aceasta este posibil să fie o chestiune de durată cu multe evoluţii înşelătoare. De acea, este posibil ca preţurile la aur să nu coboare prea mult”, spune Stephen Innes, partener la SPI Asset Management.

Metalul preţios a devenit unul dintre principalii “câştigători” după atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, înregistrând o apreciere de peste 9%, pe măsură ce cererea pentru active sigure a crescut. Este posibil ca această tendinţă să continue, dacă tensiunile se vor înmulţi, situaţia de pe urma căreia vor beneficia şi francul elveţian şi obligaţiunile americane.

Atenţia pieţelor este îndreptată şi spre următoarea decizie de politică monetară a Rezervei Federale americane. La finalul şedinţei de miercuri, Fed va anunţa ce a decis cu privire la dobânda de referinţă, o decizie care va avea un impact asupra costurilor cu împrumuturile la nivel mondial.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: