Autorităţile australiene au aprobat miercuri planurile referitoare la construcţia unui gigantic parc fotovoltaic în nordul ţării, un proiect desemnat drept “cea mai mare zonă fotovoltaică din lume”, transmite AFP, conform Agerpres.
Ministrul australian al Mediului, Tanya Plibersek, a explicat că acest vast parc fotovoltaic va produce suficientă energie pentru a alimenta trei milioane de gospodării şi va include panouri fotovoltaice, baterii şi un cablu submarin care va face legătura între Australia şi Singapore.
“Va fi cea mai mare zonă fotovoltaică din lume, ceea ce va face din Australia liderul mondial în domeniul energiei verzi”, a afirmat Tanya Plibersek.
Cunoscut sub numele de SunCable, acest proiect, care ar urma să se întindă pe o suprafaţă de 12.000 de hectare, este amplasat în Teritoriile de nord, o zonă a Australiei scăldată de soare. Cu un cost estimat la 21 de miliarde euro, proiectul este susţinut de miliardarul din tehnologie Mike Cannon-Brookes.
Se estimează că parcul fotovoltaic va începe să producă energie în 2030, când va furniza patru Gigavaţi de energie pe oră în sistemul naţional. Alţi doi Gigavaţi ar urma să fie trimişi spre Singapore via un cablu submarin. Bateriile incluse în acest proiect ar urma să fie capabile să stocheze aproximativ 40 de Gigavaţi de energie electrică.
Emiterea autorizaţiei de mediu de către guvernul australian constituie “un moment important în evoluţia proiectului”, a declarat directorul general de la SunCable Australia, Cameron Garnsworthy.
Însă proiectul trebuie să treacă alte câtva etape până când va fi concretizat. Concret, trebuie aprobat de mai multe alte entităţi, precum Autoritatea de reglementare în domeniul energiei din Singapore, de guvernul indonezian precum şi de comunităţile autohtone din Australia.
“SunCable îşi va concentra acum eforturile pe următoarea etapă de planificare pentru a putea avansa proiectul spre o decizie finală de investiţii prevăzută pentru 2027”, a declarat Cameron Garnsworthy, fără a oferii detalii cu privire la planurile de finanţare.
Australia este în prezent unul din principalii exportatori mondiali de cărbune şi gaze naturale, însă resimte din plin efectele schimbărilor climatice, căldură intensă şi incendii de vegetaţie.
În 2022, energiile regenerabile au reprezentat 32% din producţia totală de electricitate în Australia, faţă de 47% pentru cărbune, potrivit celor mai recente date guvernamentale.