Autoritatea elvețiană de reglementare a împiedicat Saudi National Bank să-şi majoreze pachetul de acţiuni la Credit Suisse în timpul crizei bancare

Credit Suisse pixabay.com

Saudi National Bank a dorit să-şi majoreze pachetul de acţiuni la Credit Suisse de la 9,88% la aproximativ 40%, în timpul crizei financiare a acesteia, dar a fost împiedicată să facă acest lucru de către autoritatea de reglementare elveţiană FINMA, a informat duminică ziarul Blick, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Cu a doua mare bancă a Elveţiei în pragul colapsului, UBS a fost de acord să cumpere Credit Suisse pentru un preţ redus, de trei miliarde de franci elveţieni (3,4 miliarde de dolari), pe 19 martie, într-o salvare orchestrată de autorităţile elveţiene.

FINMA trebuie să-şi dea aprobarea ca un investitor străin să preia o participaţie de peste 10% într-o mare bancă elveţiană.

Nu este clar de ce FINMA s-a opus mişcării care ar fi implicat Saudi National Bank, care era deja cel mai mare acţionar al Credit Suisse, pompând 5 miliarde de dolari în bancă, a informat ziarul elveţian Blick, fără a-şi identifica sursele.

Credit Suisse a refuzat să comenteze. FINMA şi Saudi National Bank nu au fost imediat disponibile pentru comentarii.

UBS a finalizat preluarea de urgenţă a Credit Suisse luna trecută, creând un gigant elveţian din domeniul bancar şi al gestionării averilor, cu un bilanţ de 1.600 miliarde de dolari şi supervizând active de peste 5.000 de miliarde de dolari.

Acordul a transformat participaţia Saudi National Bank la Credit Suisse la doar 0,5% din acţiunile UBS.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *