Germania se va confrunta cu o recesiune sigură în cazul în care livrările de gaze rusești, deja în scădere, se vor opri complet, a avertizat marți Autoritatea germană de reglementare în domeniul gazelor, Bundesnetzagentur, în timp ce Suedia s-a alăturat listei tot mai mari de națiuni europene care au elaborat planuri de urgență pentru a face față unei crize tot mai grave a aprovizionării cu energie, scrie Reuters.
Țările Uniunii Europene, de la Marea Baltică, în nord, până la coasta Adriaticii, în sud, au conturat măsuri pentru a face față unei crize de aprovizionare după invazia Rusiei în Ucraina. UE se baza pe Rusia pentru până la 40% din necesarul său de gaze înainte de război – ajungând la 55% în cazul Germaniei – lăsând un gol uriaș de umplut pe o piață globală a gazelor deja strânsă. Ca urmare, unele state au revenit temporar asupra planurilor de închidere a centralelor pe cărbune.
Prețurile globale la gaze au crescut vertiginos, ducând inflația în creștere și mai mare și creând o durere de cap și mai mare pentru factorii de decizie politică care încearcă să tragă Europa înapoi de pe o prăpastie economică.
Asociația industrială germană BDI și-a redus marți prognoza de creștere economică pentru 2022 la 1,5%, revizuind-o în scădere de la 3,5% cât se aștepta înainte de război. Aceasta a declarat că o oprire a livrărilor de gaze rusești ar face inevitabilă recesiunea.
Gazul rusesc este în continuare pompat prin Ucraina, dar la o rată redusă, iar conducta Nord Stream 1 pe sub Marea Baltică, o rută vitală de aprovizionare a Germaniei, funcționează la o capacitate de doar 40%, ceea ce, potrivit Moscovei, se datorează faptului că sancțiunile occidentale împiedică reparațiile. Europa spune că acesta este un pretext pentru a reduce fluxurile.