Autoritatea Națională Sanitar Veterinară spune că nu va permite importurile ucrainene în România de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă pentru contractele semnate după intrarea în vigoare a interdicțiilor

G4Media mai 3, 2023 0 comentarii
grau cereale lanuri

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că implementează măsurile preventive pentru anumite produse cu origine Ucraina şi astfel nu va permite, până în 5 iunie, importurile în România de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă originare din Ucraina. Măsurile vizează doar contractele semnate după data de intrare în vigoare a noilor prevederi, potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA.

„Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) aplică noile prevederi ale Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/903 al Comisiei, din 2 mai 2023, de introducere a unor măsuri preventive privind anumite produse originare din Ucraina, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Astfel, ANSVSA nu va permite importurile în România de grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă originare din Ucraina, de la data de intrării în vigoare a Regulamentului mai sus menţionat, până la data de 5 iunie 2023”, a transmis ANSVSA, miercuri, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, aceste măsuri vizează doar contractele semnate după data de intrare în vigoare a noilor prevederi şi se aplică până în 5 iunie.

Pentru celelalte tipuri de produse de origine nonanimală, care nu fac obiectul acestor noi reglementări, ANSVSA face controale pentru transporturile provenite din Ucraina la Posturile de Control la Frontieră/Puncte de Intrare şi la destinaţia finală (depozite de cereale, unităţi de procesare şi comercializare) a acestor produse.

De asemenea, în concordanţă cu recomandările Comisiei Europene privind sprijinirea rutelor de transport pentru Ucraina, ANSVSA a înfiinţat noi Puncte de Intrare, în judeţele de la graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova, pentru a eficientiza actul de control oficial, în corelaţie cu numărul de transporturi de cereale.

ANSVSA adaugă că va continua acţiunile de verificare şi împreună cu celelalte instituţii responsabile va colabora pentru identificarea de noi măsuri menite să eficientizeze şi să fluidizeze transportul de mărfuri.

Comisia Europeană a adoptat azi oprirea temporară a importurilor la patru produse agricole: grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina, potrivit unui comunicat de presă. Măsurile vizează reducerea blocajelor logistice privind aceste produse în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Măsurile vor intra în vigoare la 2 mai și vor dura până la 5 iunie 2023, după cum a scris Economedia aici.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *