Milioane de angajaţi guvernamentali din China au primit creşteri salariale surpriză săptămâna trecută, într-o încercare a autorităţilor de a stimula cheltuielile şi de a sprijini economia aflată în stagnare, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.
Potrivit surselor contactate de Reuters, această mărire a salariilor ar putea adăuga între 12 şi 20 de miliarde de dolari economiei, dacă toţi cei 48 de milioane de angajaţi din sectorul public vor beneficia de aceste plăţi.
Ultima dată când China a anunţat o creştere la nivel naţional a salariilor pentru funcţionarii publici a fost în 2015, când guvernul a majorat salariile oficialilor locali cu peste 30%, ca parte a unui plan pentru combaterea corupţiei şi stimularea puterii de cumpărare a consumatorilor.
De data aceasta, salariile pentru angajaţii guvernamentali au fost majorate cu aproximativ 500 de yuani (68,5 dolari), iar pentru unii angajaţi mai tineri creşterea a fost de aproximativ 300 de yuani (41 dolari). Creşterile au fost retroactive, începând cu luna iulie, şi au fost plătite sub formă de bonusuri într-o singură tranşă, conform celor care au primit informaţii despre aceste plăţi.
Strategia de stimulare a consumului
Strategia Beijingului pare să fie axată pe stimularea consumului în rândul celor care sunt mai dispuşi să cheltuie.
”Până acum am văzut ajutoare financiare acordate populaţiilor defavorizate şi creşterea salariilor în sectorul public. Grupurile cu venituri mici tind să cheltuie o proporţie mai mare din venitul lor, iar funcţionarii publici sunt mai predispuşi să cheltuie decât angajaţii din sectorul privat, datorită beneficiilor mai mari de securitate socială,” a explicat Xu Tianchen, economist senior la Economist Intelligence Unit.
Creşterile salariale au fost acordate pentru profesori, poliţişti şi funcţionari publici din întreaga ţară, iar vestea a fost făcută publică pe reţelele de socializare după sărbătorile de Anul Nou.
Deşi nu a fost anunţat oficial şi nu se ştie exact cum vor fi finanţate aceste creşteri, unii funcţionari din sudul Chinei au spus că au primit o majorare de aproximativ 10%. Creşterile au variat în funcţie de situaţia economică şi fiscală a guvernelor provinciale.
Impactul asupra economiei şi opinia publică
Analiştii estimează că această măsură ar putea sprijini obiectivul Chinei de a atinge o creştere economică de aproximativ 5% în 2025, în ciuda crizei prelungite a sectorului imobiliar şi a altor provocări economice. În timp ce unii au salutat această măsură ca un pas pozitiv pentru consum, alţii au criticat-o, considerând că stimularea consumului nu ar trebui să se concentreze doar pe un grup mic de funcţionari publici.
”Este un lucru bun pentru toată lumea dacă reuşim să ieşim din deflaţie,” a spus o persoană pe Weibo din Jiangsu. În schimb, un alt utilizator din Hubei a comentat: ”Cum poate fi stimulat consumul doar prin măririle de salarii pentru un grup restrâns de funcţionari publici?”
În contextul în care un număr record de 3,4 milioane de tineri chinezi au susţinut anul trecut examenul de funcţionar public, pentru a beneficia de stabilitatea locului de muncă într-un sector privat presat de problemele economice, această măsură ar putea ajuta la stimularea economiei interne.