Autoritățile din România suspendă comerțul ambulant cu păsări, după descoperirea unui focar de gripă aviară în Mureș

gaini, fermă păsări

Comerțul ambulant cu păsări se suspendă pentru 30 de zile, la fel și comercializarea de păsări vii prin intermediari, au anunțat reprezentanții Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Măsurile vin în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploatație comercială din localitatea Ungheni, din județul Mureș. La nivel european, pierderile economice cauzate de evoluția gripei aviare sunt foarte mari, statul cel mai afectat fiind Polonia, amintesc reprezentanții ANSVSA.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență  – Centrul Național de Combatere a bolilor s-a întrunit vineri, pentru a adopta o serie de măsuri, care se aplică la nivel național, pentru o perioadă de 30 de zile. Printre acestea: suspendarea organizării și desfășurării comerțului ambulant cu păsări. De asemenea, se suspendă activitățile comerciale cu păsări vii (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației.

Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

Verificarea respectării  acestor măsuri se realizează prin acțiuni de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor și Ministerul afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic și în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, ce vizează transporturile de păsări vii.

În contextul epidemiologic actual, de creștere a numărului focarelor de gripă aviară pe tot teritoriul Europei, presiunea virală este foarte mare și de aceea este absolut necesară impunerea și respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli. La nivel european, pierderile economice cauzate de evoluția gripei aviare sunt foarte mari, statul cel mai afectat fiind Polonia. În acest context, ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă și al cetățenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate și respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul țării noastre și a evita pagubele economice enorme generate de această boală.

Sursa foto: Pexels

Comentarii

  1. Nerușinatii au mai găsit o gripă! Stat paralel, nu vă este rușine să prostiți țara asta cum vreți voi? Tocmai când e sezonul pentru pui, a venit și gripa…. Sperăm să vină și gripa parlamentară!

  2. Sigur ca s-a inventat și gripa aviară pentru ca bieții producători români să nu-și mai poată vinde produsele. Iar noi, proștii, sa cumpărăm pui din țări străine. Asta este planul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *