Autostrada A1 Lugoj – Deva: UMB pregătește șantierul pentru tuneluri

A 1 Tuneluri pregătire

UMB a început lucrările pentru accesul în zona unde vor fi construite tunelurile de 2 kilometri (galerie dublă) pe secțiunea lipsă a Autostrăzii A1 Lugoj – Deva. În continuare, însă, Ministerul Transporturilor nu a emis Ordinul pentru Începerea Lucrărilor pe lotul de 10 kilometri dintre Holdea (Hunedoara) și Margina (Timiș), deși pe 9 februarie, la Timișoara, dădea asigurări că la 1 martie lucrările încep oficial.

„Reprezentanții asocierii de firme care va executa secțiunea lipsă din autostrada #A1 Lugoj – Deva, lotul 2, au început amenajarea accesului în șantierul din zona unde vor fi construite tunelurile. Sunt folosite utilaje specifice pentru stabilizarea și îmbunătățirea solului pentru drumul tehnologic, care are o lungime de circa 2 km. Zona este greu accesibilă, mai ales după perioada de iarnă, pământul fiind îmbibat cu apă. Drumul tehnologic este folosit și de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, Direcția Silvică Timiș, prin Ocolul Silvic Făget, care se ocupă cu eliberarea amplasamentului”, arăta Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara.

„La 1 martie urmează să înceapă lucrările la tunelurile de pe secțiunea E a autostrăzii Lugoj – Deva”, a transmis pe 9 februarie Sorin Grindeanu.

Datele oficiale arată că termenul de execuție este de 34 de luni, prin urmare dacă se emite Autorizația de Construire și se dă ordinul pentru începerea lucrărilor în martie 2024, termenul de finalizare ar fi decembrie 2026. Ministerul Mediului a dat avizul pentru defrișarea a 18 hectare de pădure pe traseul lotului 2 al Autostrăzii A1 Lugoj – Deva la sfârșitul lunii decembrie 2023. Până acum, constructorul a făcut doar lucrări pregătitoare și, parțial, defrișări, după cum Economedia a explicat aici.

Contractul pentru proiectarea și execuția lotului Margina (Timiș) – Holdea (Hunedoara) a fost semnat în octombrie 2022 cu Asocierea UMB (România) – EuroAsfalt (Bosnia Herțegovina), în asociere pentru experința pe tuneluri, UMB neavând tunel în portofoliu. Ordinul pentru începerea proiectării s-a dat pe 5 decembrie 2022, iar în noiembrie 2023 UMB avea termen pentru predarea proiectului tehnic pe baza căruia să se dea Autorizația de Construire. Termenul de execuție este de 34 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *