Autostrada de Centură Bucureşti Sud: Start oficial pentru începerea lucrărilor pe lotul Aktor. De ce se deschide şantierul cu un an de întârziere şi când va fi gata semi-inelul sudic

A0 Lot 2

Constructorul grec Aktor va primi peste câteva zile ordinul pentru începerea lucrărilor pe lotul 3 al Autostrăzii de Centură Bucureşti Sud, marcând astfel deschiderea oficială a şantierului. Lucrările încep însă, cu o întârziere de un an faţă de graficul contractual, vina aparţinând în mare parte antreprenorului care a întârziat luni bune predarea proiectului tehnic, motiv pentru care în septembrie 2020 a şi fost penalizat cu un million de lei.

Practic, de la semnarea contractului de proiectare şi execuţie (aprilie 2019) constructorul trebuia să predea proiectul tehnic în 12 luni şi cel târziu în toamna 2020 să intre efectiv în şantier. Primele lucrări de decopertare au început în primăvară, iar în iulie Ministerul Transporturilor a emis şi Autorizaţia de Construire.

Lotul 3 cu o lungime de 18 kilometri cuprinde 9 pasaje şi patru poduri, iar la intersecţia cu A1 Bucureşti – Piteşti va fi un nod rutier, a anunţat Ionel Scrioşteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

„Astăzi a fost avizat proiectul tehnic pentru Lotul III A 0 Bucureşti Sud. În următoarele zile se va emite ordinul de începere a lucrărilor pe acest ultim tronson din partea de Sud a Autostrăzii de Centură a Bucureștiului. Acesta este lotul care leagă DN 6, în zona Bragadiru – Cornetu, până la A1, în zona localităților Ciorogârla – Dragomirești Vale, inclusiv nodul rutier dintre A0 și A1 și are o lungime de 18 km. Constructor este Asocierea Aktor – Euro Construct Trading, iar valoarea contractului este de 853,4 milioane de lei”, a scris pe Facebook secretarul de stat.

Cu un termen de execuţie de 30 de luni care „curge” din aceasă toamnă şi cu un constructor care a arătat o slabă mobilizare pe lotul 2 al Autostrăzii A10 Sebeş – Turda, pare aproape imposibil ca la sfârşitul anului 2023 să se circule pe întreg semi-inelul sudic al Autostrăzii de Centură Bucureşti, între A1 şi A 2.

Ministerul Transporturilor prin acelaşi Ionel Scrioşteanu promite, totuşi, că cei 52 de kilometri de pe A0 Bucureşti Sud vor fi terminaţi în 2023: „Așa cum am promis, vom finaliza în 3 ani (2023), cele 3 loturi de pe A0 Sud, adică 52 de km din Autostrada de Centură București Sud, iar în anul 2024 cele 4 loturi din A0 Nord”.
Primii kilometri din A0 sunt aşteptaţi la sfârşitul anului viitor pe lotul 2 Vidra – Bragadiru. 

 

Sursa Foto Ionel Scrioşteanu Facebook

Comentarii

  1. Faptul ce legislatia permite participarea la licitatii a unor firme care au intarzieri pe alte santiere e o problema! Puterea legislativa e a Parlamentului si ar trebuie sa o rezolve. Nu din OUG0uri, ci din legi facute cu cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *