Autostrada Moldovei: UMB și Trace (Bulgaria) au transmis CNAIR facturi de aproape 300 de milioane lei

A7 Autostrada Moldovei Buzau Focsani Lotul 3

Constructorii UMB și Trace (Bulgaria) au transmis CNAIR facturi de 284 milioane lei în primele 10 zile ale lunii iunie, conform datelor financiare. Cea mai mare factură de 131 milioane lei este a UMB, depusă pe 4 iunie, pentru primul lot al secțiunii Buzău – Focșani. A doua factură ca valoare, 82 milioane lei, este tot a UMB pe Lotul 3 Buzău – Focșani, iar Trace (Bulgaria) a depus pe 6 iunie, o factură de 71 milioane lei pentru lotul 2 al secțiunii Ploiești – Buzău, conform datelor analizate de Economedia.

UMB lucrează pe toate cele patru loturi ale secțiunii Buzău – Focșani din A7 Autostrada Moldovei, iar procentele de execuție sunt cuprinse între 32 și 40%, conform monitorizării CNAIR.

Astfel, UMB a ajuns la 32,17% execuție pe Lotul 1 al secțiunii Buzău – Focșani, lotul cu viaductul de peste un kilometru peste râul Buzău). Lotul Buzău – Vadu Pașii cu o lungime de 4,6 kilometri și are termen de finalizare august 2024 (20 de luni de la startul lucrărilor). Chiar dacă nu este un lot lung, lotul include viaductul de 1360 de metri peste râul Buzău, iar pentru finalizarea la termen este nevoie de accelerarea lucrărilor.

Pe lotul 3 Râmnicu Sărat – Mândrești/Munteni cu o lungime de 36 km, UMB a ajuns la 32% execuție. Acesta are termen de finalizare prima jumătate anului 2025.

Marți, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Buzău anunța că Lotul 2 Vadu Pașii – Râmnicu Sărat cu o lungime de 31 kilometri a ajuns la 37% execuție, iar termenul contractual de finalizare este în aprilie 2025.

Lotul 4 Mândrești – Focșani Nord (cocoașa Focșani) cu o lungime de 11 km este la doar 40% și trebuie terminat în această toamnă.

În martie, la verificările pe A7, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu au promis finalizarea întregii secțiuni Buzău – Focșani (82 km) înainte de termen, în decembrie 2024, deși constructorul a spus că „speră” finalizarea fără a garanta inaugurarea pentru sfârșitul anului.

În aprilie, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu asigura din nou, pe baza promisiunilor constructorului român UMB, că toate cele patru loturi ale secțiunii Buzău – Focșani de pe Autostrada Moldovei (A7) vor fi deschise până la sfârșitul anului.

Secțiunea Buzău – Focșani are patru loturi cu o lungime totală de 82 de km, însă doar loturile 1 și 4 de la capete au termen de finalizare 2024, iar pentru loturile mai lungi, de mijloc (67 km) prima jumătate a anului 2025. La o vizită anterioară din luna martie pe A7, în județul Vrancea, patronul UMB, Dorinel Umbrărescu, spunea că „speră” la finalizarea secțiunii Buzău – Focșani, după cum Economedia a explicat aici.

Coni – Trace a ajuns la 61,5% execuție pe lotul 2 Mizil – Pietroasele/Costești al secțiunii Ploiești – Buzău, cu o lungime de 28 km, care trebuie finalizat până în octombrie, conform datelor CNAIR.

În aprilie, Grindeanu spunea că primii kilometri din Autostrada Moldovei (A7) ar urma să fie deschiși la sfârșit de iulie, început de august, referindu-se la jumătate din lotul 2 Mizil – Pietroasele, 14 kilometri ai asocierii româno-bulgare Coni-Trace.

Nu se va putea circula pe autostradă completă de la Ploiești la Buzău în 2024 pentru că de-abia au început lucrările pe lotul 3 Pietroasele – Buzău (14 km, lotul Nurol).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *