,,Autostrada nemţească” de la Giurgiu, deschisă pe 20 decembrie. Drumul până la Podul Prieteniei, o ruşine naţională

Drum legătură Giurgiu

Centura municipiului Giurgiu, o şosea de legătură între Podul Prieteniei Giurgiu -Ruse şi Drumul Naţional 5 Bucureşti – Giurgiu ar urma să fie deschisă circulaţiei pe 20 decembrie, a anunţat marţi, pe şantier, Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Constructorul PORR din Austria a început lucrările în octombrie 2020 şi are termen contractual de finalizare aprilie 2022.

Oficialii din transporturi au botezat proiectul ,,autostrada nemţească” pentru că este prima lucrare pe suport din beton de după Revoluţie. Drumul de Legătură între DN 5 (zona Oinacu) şi Vama Giurgiu Ruse va rezolva problemele de circulaţie pe ruta spre principala vamă dintre România şi Bulgaria.

Este prima „autostradă nemțească” din România, un drum expres realizat din beton rutier, care s-a așternut prin turnare continuă. S-au turnat până la 1.300 de mc de beton pe zi, săptămâna trecută, pe 25 noiembrie fiind gata toți cei 33.700 de mc ai drumului.

Ultimul segment al acestei rute trece prin municipiul Giurgiu, iar pe un tronson de aproximativ 2 kilometri şoseaua nu este modernizată, nu are iluminare şi nici semnalizare corespunzătoare: ,,Stadiul fizic de execuție pentru cei 5,72 km (din care 5,10 km lungime drum de legătură si 0,62 km lungime drum reabilitat/lărgit) este de 95%. În aceste condiții termenul estimat pentru darea în trafic este data de 20 decembrie 2021 urmând ca finalizarea tuturor lucrărilor să se realizeze până în luna aprilie 2022.

Ministrul Sorin Grindeanu a spus că va continua vizitele neanunțate pe șantierele obiectivelor de infrastructură și că va verifica împreună cu cei de la CNAIR și antreprenorii care este situația reală din teren. În ceea ce privește obiectivul de infrastructură verificat astăzi, ministrul Sorin Grindeanu a declarat că ”sunt obiective importante pe care trebuie să le livrăm românilor. Era o rușine a noastră ca intrarea în țară să nu arate cum trebuie. Cred ca fiecare dintre noi a văzut cum arăta ieșirea sau intrarea în țară dinspre Bulgaria. Antreprenorul, care este unul serios, s-a mobilizat și putem spune că acum avem și noi un drum demn de zilele noastre. Aș vrea sa văd astfel de drumuri peste tot în țară” a anunţat Grindeanu.

Mobilizarea bună a constructorului şi şansele mari de deschidere a şoselei înainte de termen au fost subliniate şi de fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă care i-a cerut, astăzi lui Grindeanu să monitorizeze şantierul pentru a se asigura că şoseaua va fi dată în trafic :,,Drumul de legătură de la Giurgiu (5,7km de drum de beton de ultimă generație) are peste 95% stadiu actual de realizare, cu puțin efort și supraveghere, domnule Grindeanu, îl puteți deschide în decembrie”, a scris Drulă.

Antreprenorul este SC PORR CONSTRUCT, iar valoarea contractului este de 106,6 milioane de lei, fără TVA.
Durata execuției obiectivului este de 18 luni. Finanțarea lucrării este asigurată din fonduri europene nerambursabile.

Sursa FOTO : Cătălin Drulă

Comentarii

  1. A fost o rusine si bataie de joc atunci cand Politia locala Giurgiu a “confiscat” Sos Prieteniei si a mutat drumul spre vama prin “tigania” de acum. Inainte de asta drumul spre / de la vama era scurt, drept, direct pe 4 benzi din DN! Bineinteles, pe vremea aia era tot PSD-ul lui Grindeanu la butoane… ai inteles, Madalina, cand pui ghilimelele mai treci si prin filtrul gandirii ce zice unu’altu’… ca deja e a4a greseala a lui Grindeanu in ultima saptamana…da’cine sa mai stea sa numere…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.