Autostrada Unirii: CNAIR a deblocat licitația și pentru Lotul 1 Târgu Mureș – Miercurea Nirajului finanțat din PNRR. Ofertele la contractul de 3 miliarde lei pot fi depuse până pe 27 aprilie

Autostrada Unirii A 8 prelungire desemnare constructori loturi PNRR noi termene 25 și 31 iulie Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Compania de Drumuri a deblocat și lotul 1 al Autostrăzii Unirii – A8, ofertele pentru proiectarea și execuția tronsonului Târgu Mureș – Miercurea Nirajului urmând să fie depuse până pe 27 aprilie. Astfel, ambele loturi finanțate prin PNRR sunt acum deblocate, dar cu o întârziere de aproape 2 luni din cauza celor 600-700 de clarificări pe care le-au depus constructorii și a CNAIR care nu a răspuns în timp util solicitărilor potențialilor candidați. Clarificările se depun de obicei, în două situații: pentru a „trage de timp”, dar și în urma unor neclarități/erori în Caietul de Sarcini pe care l-a pus la dispoziție CNAIR. În SEAP sunt disponibile doar clarificările din oficiu, nu însă și solicitările constructorilor pentru că încă nu au fost încărcate. Pe 5 aprilie a fost deblocată licitația pentru lotul 3 Leghin – Târgu Neamț cu termen de depuenre a ofertelor 19 aprilie.

Licitațiile pentru proiectarea și execuția celor două tronsoane cu o lungime de aproape 60 de km au fost lansate în decembrie 2022 conform calendarului promis, dar constructorii au depus aproximativ 700 de clarificări/întrebări la documentația tehnică. Deși a promis că suspendarea va fi de cel mult două-trei săptămâni până la încărcarea clarificărilor în SEAP, CNAIR a avut nevoie de peste o lună pentru desuspendarea procedurii, iar fiecare zi pierdută reduce șansele de încadrare în termenele PNRR.

Secțiunea I Târgu Mureș – Miercurea Nirajului are o lungime de 24,4 km (2,4 km drumuri de legătură), valoarea din SEAP este cuprinsă între 2,9 și 3,4 miliarde lei, iar termenul de realizare este de 6 luni pentru proiectare și 24 luni execuție.

„Obiectul contractului îl reprezintă proiectare și execuție Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț, Secțiunea I Târgu Mureș – Miercurea Nirajului și legătura la Autostrada A3, în lungime de aproximativ 24,4 km (inclusiv drumul de legatură în lungime de 2,4 km), în conformitate cu prevederile contractului de lucrări.”

Secțiunea III Leghin – Târgu Neamț are o lungime de 30 de kilometri, valoarea din SEAP este de 2,3 miliarde lei, iar termenul de realizare este de 6 luni pentru proiectare și 24 luni execuție.

Sursa Foto : Ministerul Transporturilor

Comentarii

  1. Sa vă fie rușine ,ați început centura Tg-Muresului și din lipsa de interes și delăsare ,au început unui și au abandonat fara nici un gram de răspundere,lucruri începute prost și fără sfîrsit ,unde sunt capuri de poduri care sunt începute și nu corespunde proiectului, asta-i Romania educata și lucrului bine făcut irupție pina în măduva oaselor,alți bani altă distracție pe spatele oamenilor,fiincă cei cu funcții de răspundere în conducere sunt “lupii paznici la stina cu oi”,.Rușine oameni fără frica de Dumnezeu și oameni.!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *