Avertismentul fondatorului BlackRock: Prețul alimentelor ar trebui să ne îngrijoreze mai mult decât cel al benzinei

rosii ardei mere legume fructe alimentara piata taraba agricultura fermieri pexels

Creșterile dramatice ale prețurilor petrolului și mineralelor după invadarea Ucrainei de către Rusia i-au distras pe investitori de la impactul de lungă durată și mai periculos al inflației alimentare, a avertizat fondatorul BlackRock, Larry Fink, potrivit Financial Times.

„Singurul lucru despre care îmi fac griji și despre care nu vorbim suficient este mâncarea”, a spus el pentru Financial Times. „Aceasta nu este doar o problemă de inflație. Există și preocupări geopolitice care rezultă din asta.”

Prețurile la energie, petrol și inputuri agricole pe bază de petrol au crescut la începutul acestui an, când națiunile occidentale au impus sancțiuni Rusiei după invazie. Costurile cerealelor și uleiului comestibil au fost, de asemenea, afectate puternic, deoarece Ucraina este un exportator major.

Petrolul a început să scadă din nou în această săptămână la nivelurile de dinaintea invaziei, deoarece comercianții se pregătesc pentru o scădere bruscă a consumului. Dar inflația prețurilor alimentelor rămâne încăpățânat de ridicată. Cifrele indicelui prețurilor de consum din SUA pentru iunie arată că prețul puiului și al făinii sunt fiecare cu aproape 20 la sută mai mari, iar prețul la margarină a crescut cu 34 la sută.

„Vorbim mult despre prețurile la benzină pentru că asta îi afectează pe americani, dar problema mai mare este mâncarea”, a spus Fink. „A fost o distrugere uriașă a terenurilor arabile în Ucraina… La nivel global, costul îngrășământului a crescut cu aproape 100% și acel cost suplimentar reduce cantitatea de îngrășământ folosit în agricultură. Acest lucru dăunează calității recoltei la nivel mondial,” potrivit lui.

Deși prețurile mai scăzute ale petrolului au început să se vadă la prețul la pompă, companiile de bunuri de larg consum continuă să înregistreze costuri ridicate ale inputurilor. Orice scădere a prețurilor la îngrășăminte va veni probabil prea târziu pentru a stimula recoltele alimentare din acest an.

Banca Mondială a estimat după invazie că prețurile alimentelor la nivel mondial vor crește cu 20% în acest an, depășind cu mult materiile prime.

Impactul este deosebit de sumbru în Africa, care de obicei importă cereale din Ucraina și își produce propria hrană. Prețurile la îngrășăminte au crescut acolo cu 300%, iar continentul se confruntă cu o penurie de 2 milioane de tone metrice, potrivit Băncii Africane de Dezvoltare. A aprobat un program de 1,5 miliarde de dolari pentru a ajuta fermierii să umple decalajul, dar avertizează că producția totală ar putea scădea cu 20% în acest an.

Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, a declarat vineri că lumea se confruntă cu „un moment extrem de dificil pentru securitatea alimentară globală” și a cerut grupului G20 să oprească restricțiile de stocare și export de alimente și să ofere asistență financiară suplimentară țărilor și oamenilor care se luptă cu insecuritatea alimentară.

Bill Gates, filantropul și co-fondatorul Microsoft, a semnalat îngrijorări similare săptămâna aceasta, spunând că reducerea livrărilor de grâu, uleiuri comestibile și alte alimente cauzată de războiul din Ucraina a „crescut prețurile alimentelor, ceea ce va crește malnutriția și instabilitatea în țările cu venituri mici.” El a remarcat într-o postare pe blog că îmbunătățirea productivității agricole în Africa necesită „mult mai multe investiții”.

În timp ce unii producători de produse de larg consum și comercianți cu amănuntul de alimente spun că speră că inflația prețurilor la alimente va începe să scadă, alții se pregătesc pentru ce e mai rău.

Producătorul de gustări Mondelez vede atât de multă inflație și „probleme de disponibilitate” în uleiurile și cerealele comestibile încât „căutăm o formulă flexibilă pentru a ne asigura că putem înlocui unele ingrediente și componente care lipsesc cu ceva care este mai disponibil”, a declarat directorul financiar Luca Zaramella luna trecută.

General Mills prezice o „creștere semnificativă a inflației costurilor inputurilor” la 14% pentru anul fiscal care a început în iunie. CEO-ul Jeff Harmening a declarat luna trecută că producătorul de produse Cheerios, precum și Pillsbury și Betty Crocker se așteaptă să înregistreze „o putere de cheltuieli redusă a consumatorilor”.

sursa foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *