Compania petrolieră de stat din Azerbaidjan (SOCAR) este pregătită să prelungească durata contractului de furnizare de gaze cu România până în 2026, care prevede livrarea a circa 1 miliard metri cubi anual către Romgaz, companie controlată de statul român, relatează Azernews. Contractul a fost semnat anul trecut și a expirat la 31 martie. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele SOCAR, Elshad Nasirov, în cadrul celei de-a 8-a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale Azerbaidjan-România pentru comerț, relații economice și cooperare tehnico-științifică, care a avut loc ieri la Baku.
„În conformitate cu acest contract, SOCAR poate furniza anual 1 miliard de metri cubi de gaz fără nicio obligație pentru furnizor sau cumpărător. Suntem pregătiți să continuăm acest proiect în acest an și în anii următori”. Nasirov a precizat că, în ultimii trei ani, SOCAR a furnizat produse petroliere în valoare de 800 de milioane de dolari, echivalentul a 1,2 milioane de tone de produse petroliere.
1 miliard de metri cubi înseamnă circa 10% din consumul anual de gaze naturale al României și peste jumătate din totalul importurilor de gaz ale României. Romgaz, care este el însuși un producător de gaze – cel mai mare din România nu a oferit, de anul trecut, niciun detaliu despre formula de preț de achiziție a gazului azer. În toamna lui 2022, la București, Romgaz a semnat cu Socar un memorandum privind o investiție comună într-un terminal de gaze naturale lichefiate (LNG) la Marea Neagră.
„SOCAR Turcia” a furnizat, în 2023, României produse petroliere în valoare de 1,1 miliarde de dolari, echivalentul a 1,1 milioane de tone de produse petroliere și 33 de mii de tone de produse chimice, în timp ce „SOCAR Trading” a furnizat României aproximativ 700 de mii de tone de produse petroliere în valoare de 600 de milioane de dolari.
SOCAR operează 74 de benzinării în România și are 777 de angajați în SOCAR România.
Nasirov a mai declarat că se așteaptă emiterea unei licențe pentru „SOCAR Trading Gas and Power”, cu sediul în Luxemburg, de către autoritatea de reglementare din România, adică azerii să devină furnizor major de energie pe piața locală.