Azomureș reia producția de îngrășăminte la 50% din capacitate, din octombrie

Produse Azomures

Fabrica de îngrășăminte chimice Azomureș Târgu-Mureș anunță că va relua producția de îngrășăminte la 50% din capacitatea totală a fabricii, începand cu luna octombrie 2023, după ce recent compania a ajuns cu producția la 15% din capacitate, o ușoară creștere față de momentul reluării activității, în iunie.

Azomureș informează că a încheiat în aceste zile contracte de achiziționare de gaze naturale, în ciuda „provocărilor continue pe care le vedem în structura piețelor locale de energie, precum și a taxelor suplimentare care tocmai au fost anunțate, care cu siguranță vor crește costurile noastre”.

„Pe de altă parte, considerăm că asigurarea aprovizionării cu îngrășăminte pentru sezonul agricol următor (2023 – 2024) este pur și simplu prea importantă pentru a fi ignorată pentru sectorul agricol românesc, așa că era momentul să acționăm. Intenția noastră este de a menține în funcțiune producția de Amoniac (gazul fiind aici materie primă), precum și instalațiile de produs finit NPK, Azotat de Amoniu și Nitrocalcar atât timp cât condițiile o permit, cu mențiunea că volatilitatea piețelor pentru gaze și îngrășăminte este încă la cote istorice, deci viitorul este încă incert”, a declarat Josh Zacharias, director general al Azomureș.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Platforma Azomureș produce amoniac (produs intermediar pentru fabricarea îngrășămintelor) în două instalații similare, codificate III și IV. Repornirea Amoniac III și a instalațiilor conexe vor permite fabricarea unei cantități importante de îngrășăminte pentru fermierii din România care pregătesc culturile din noul sezon agricol. Capacitatea totală de producție a platformei este de 1,6 milioane de tone, din care 80 – 85% sunt destinate pieței agricole românești.

„Azomureș și îngrășămintele joacă un rol vital în economia românească, conectând cele două mari sectoare ale energiei și agriculturii”, spune Josh Zacharias. „Am avut un dialog continuu cu Guvernul României și în special cu ministerele Economiei, Energiei și Agriculturii pentru a identifica cele mai bune soluții care să ne permită să ne reluăm pe deplin activitatea într-un mod sustenabil. Nu am ajuns unde ne-am propus, dar acesta este un pas important înainte și credem că, prin continuarea dialogului, ne vom asigura că Azomureș ajunge la 100% din capacitate și contribuie la ambiția Guvernului de a crește volumul mărfurilor produse în România, de a asigura locuri de muncă pentru români, de a îmbunătăți balanța comercială și, în cele din urmă, să vedem contribuția la bugetul de stat într-un mod productiv.”

Fabrica din Târgu-Mureș este cel mai mare producător de îngrășăminte din țară și printre ultimele fabrici din domeniu rămase în funcțiune. Este, de asemenea, cel mai mare consumator individual de gaz din țară. Când funcționează la capacitate, Azomureș consumă singură circa 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi. Dacă acum funcționează la 15% din capacitate, înseamnă că acum consumă până în 450.000 de metri cubi pe zi.

Anterior lunii iunie a acestui an, Azomureș avea suspendată producția de la sfârșitul anului 2021.

Guvernul și-a anunțat, în luna mai, intenția de a promova o schema de ajutor de stat pentru industria energointensivă, cu o valoare totală de circa 1,7 miliarde euro. Din această sumă, 400 de milioane de euro ar fi destinate chimiei, adică domeniu unde activează Azomureș. Până în prezent, OUG care ar promova această schemă de ajutor de stat nu a apărut.

Toată industria îngrășămintelor din Europa suferă, din pricina prețurilor mari ale gazului și a lipsei lui, în cantități suficiente. Profită de acest lucru țările care au gaz și au și industrie chimică, Rusia, Turcia, Kazakhstan-ul, țările din nordul Africii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.