Azomureș reîncepe producția de îngrășăminte, de mâine, cu gaz de import

Produse Azomures

Fabrica de îngrășăminte Azomureș reia producția, de mâine, după ce ea fusese supendată în decembrie. Combinatul controlat de elvețienii de la Ameropa vrea să fructifice oportunitatea că fermierii români au acum nevoie de îngrășăminte pentru însămânțările de primăvară.

Producția de îngrășăminte va intra direct la 50% din capacitate, în acest moment instalația de amoniac fiind încărcată, a declarat pentru Economedia Ion Sterian, directorul operatorului Sistemului Național de Transport, Transgaz. Reprezentanții Azomureș au confirmat informația pentru Economedia.

Potrivit lui, repornirea Azomureș se face în principal cu gaze de import. „Ieri au început să încarce prima instalație de amoniac. Mâine intră în producție, deocamdată la capacitate de 50%. Asta înseamnă 1,4 milioane metri cubi consum pentru producție pe zi. Este singura capacitate de producție mare care a început să meargă. Ce am văzut pe fluxul gazului e că își aduc o parte din afară, iar probabil pentru cealaltă parte au contracte cu OMV Petrom”, a declarat Sterian.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Reprezentanții Azomureș confirmă de asemenea că vor să producă îngrășăminte în vederea susținerii fermierilor, în vederea campaniei agricole de primăvară.

„Încercăm să oferim un sprijin agriculturii locale și fermierilor care se pregătesc să iasă din iarnă și privesc deja către campania agricolă de primăvară și au nevoie de îngrățăminte. Chiar dacă nu s-au făcut încă pași importanți în politicile publice de a sprijini în vreun fel marea industrie în România. Există dialog, există soluții puse pe masă, să vedem cum se concretizează”, au transmis reprezentanții Azomureș.

„Acum este cerere pentru îngrășăminte, agricultorii au nevoie acum. În februarie și martie se dă cu îngrășăminte chimice, azot, fosfor, potasiu, pe culturile care s-au însămânțat astă toamnă, cele de grâu. Apoi începe campania de primăvară, porumb, floarea soarelui, care la semănat are nevoie de îngrășăminte chimice”, a declarat și Sterian.

Amintim că Azomureș își suspendase din nou producția, la începutul lunii decembrie, „din cauza unui set de politici și a lipsei de acțiune a autorităților, care afectează negativ marea industrie locală” și solicita autorităților să susțină industria de îngrășăminte din România.

Compania susținea că, de la reluarea producției în octombrie, costurile cu gazele naturale au crescut cu aproape 40%, fără a avea legătură cu conflictul din Fâșia Gaza. În ciuda rezervelor ample de gaze din regiune, piața europeană a gazelor rămâne semnificativ mai scumpă decât alte părți industrializate ale lumii (de aproape 5 până la 10 ori mai mare), arătau reprezentanții Azomureș.

Directorul general al Azomureș avertiza asupra unei crize care se profilează în agricultura și industria românească, invocând presiunea asupra costurilor din cauza inflației locale, practicile anticoncurențiale și o viitoare taxă de 1% pe venituri.

„Calculăm o reducere de 3% a profitabilității pentru fermierii din România datorită efectului multiplicator al achizițiilor de inputuri, plus veniturile impozitate din vânzarea recoltelor. Este o tragedie ce se derulează cu încetinitorul”, a spus Josh Zacharias.

Amintim că în ultimele săptămâni fermierii români au protestat inclusiv din cauza scumpirii inputurilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: