Bacșișul la restaurant va fi impozitat cu 10% – proiect de lege. Huțucă (PNL): Parlamentul, HoReCa și Ministerul Finanțelor propun o modalitate simplă de înregistrare și fiscalizare a bacșișului

chelner restaurant bacsis sursa pexels

Un proiect de lege aprobat de comisia de buget din Camera Deputaților prevede un impozit unic de 10% pe bacșișul lăsat de clienți la restaurante, potrivit unui comunicat de presă.

”Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală, fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat. Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată”, arată Bogdan Huțucă, președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci.

El susține că bacșișul poate fi plătit atât cu cardul, cât și în numerar.

„În ultimii ani s-a extins plata cu cardul în detrimentul plății în numerar. Tocmai de aceea, oferim posibilitatea ca bacșișul să fie plătit de clienți și atunci când plătesc cu cardul și atunci când plătesc în numerar. Dacă clientul este o entitate juridică, atunci el poate înregistra bacșișul ca și cheltuială de protocol, deductibilă în limitele prevăzute de Codul fiscal pentru cheltuielile de acest tip”, explică Huțucă.

De asemenea, legea stabilește clar că bacșișul astfel reglementat, nu poate fi reconsiderat de către autoritățile fiscale ca venit de tip salarial sau asimilat salariilor, iar in același timp, în oglindă, nici operatorul economic nu poate înregistra ca și cheltuială, distribuirile de bacșișuri către salariați. Deci singura sarcina fiscala stabilita de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%.

Proiectul urmează să intre la votul final în plenul Camerei Deputaților.

Comentarii

  1. Prostie tipic românească… Voi reglementați impozitul pe bacșiș, în loc să scădeți taxele pe salarii și oamenii să rămână cu mai mulți bani în buzunar și să renunțe la obiceiul ăsta stupid. Și cum vă veți asigura, mă rog, că bacșișul va fi trecut pe bon și nu băgat direct în buzunar? O să stați la fundul chelnerilor? Penibil… Aveți mai sus o știre: Parlamentul Cehiei aprobă impunerea unei taxe pe profiturile excesive ale companiilor energetice și marilor bănci. Asta înseamnă să știi cum să strângi bani la buget. Dar voi n-aveți cojones pentru astfel de masuri. Voi vă luptați cu frizerițele și chelnerițele, ca nu cumva să plece acasă cu bani neimpozitați la sânge de voi, penibililor!

  2. Legi facute de niste plimba pixul prin birou.. Uameni fara pic de simt al realitatii. Sunt o sumedenie de metode mai eficiente si cu o reala sansa de a normaliza calitatea vietii in tara asta, dar nu, tipsul nu era impozitat ca salariile sunt ok.. sunt doar lacomi

  3. aici era gaura din buget… nu marii datornici, nu mizeriile de mii de lei gen telefoane pe banii statului sau chirii în Londra de mii de lire …. nuuu… urinati pe horeca că și așa au de unde sa aleagă staff … din India… dacă amnistia fiscală a fost bună, dacă anaf recuperează “pe sărite ” datoriile… da atunci ospatarii au ajuns “delincvenți” ce trebuiau taxați… ca și am văzut ospătari “cu ceafa lată”. România lucrului bine făcut, mulțumim.

  4. Pe bune??? Propunere din partea HoReCa ??? Cum sa nu…. fatarnicie cat casa !!! Ce treaba ar avea cu bacsisul patronii din HoReCa , bataie de cap cu retinerea impozitului la sursa din care nu castiga nimic… Initiative legislative de doi bani din partea unor neputinciosi intelectual, atat ii duce capul,bancile ne sugruma cu ROBOR-ul , preturi la gaze si energie cat china si ei se scarpina cu pixul….
    Da’ gandind ca prostu’……daca dai un bacsis ospatarului , un cadou pentru ca asa ai vrut tu drept multumire pentru felul cum ai fost servit, de ce ar trebui sa dai indirect 10% din ei si statului??? Pentru ce ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *