Banca centrală a Rusiei a anunțat luni o majorare brutală a dobânzii de intervenție, cu 10,5 puncte, la 20%, pentru a face față sancțiunilor economice severe impuse de Occidentali în urma invadării Ucrainei, potrivit Le Figaro.
„Consiliul de administrație al Băncii Rusiei a decis să majoreze dobânda de intervenție la 20% pe an”, a anunțat instituția monetară, citată de agențiile rusești de presă. „Banca Rusiei va lua noi decizii în privința dobânzii de intervenție pe baza evaluării riscurilor legate de condițiile externe și interne și a răspunsului piețelor financiare la aceste riscuri”, a adăugat banca, care încearcă să apere rubla de o depreciere masivă.
Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări democratice au anunțat că vor exclude o serie de bănci rusești din sistemul internațional de plăți bancare Swift și orice tranzacție cu banca centrală a Rusiei.
Țările din G7 – Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite – au avertizat că vor lua „alte măsuri” la sancțiunile deja anunțate dacă Rusia nu încetează agresiunea militară din Ucraina.
Înaintea acestor sancțiuni, inflația cunoștea deja un avans puternic în Rusia și a obligat Banca centrală să majoreze în mai multe rânduri dobânda de intervenție, principalul instrument de luptă în fața creșterii prețurilor.
Rubla a scăzut cu 30% în raport cu dolarul american, la un minim record de 119,5 dolari, înainte de deschiderea piețelor luni, când se va vedea șocul șancțiunilor anunțate de națiunile occidentale împotriva Rusiei în urma invaziei Ucrainei, scriu Reuters și BBC.
Rubla a scăzut cu până la 29,67% până la un minim record de 119,5 ruble per dolar. Zilele trecute, un dolar valora 80-90 ruble.