Banca Centrală Europeană (BCE) a îmbunătăţit joi perspectivele privind inflaţia şi evoluţia economiei dar a promis să menţină ampleme măsuri de stimulare, din cauza temerilor că orice retragere a sprijinului în acest moment ar accelera creşterea costurilor de împrumut şi ar afecta redresarea economiei, transmit DPA şi Reuters, citate de Agerpres.
Consiliul guvernatorilor BCE a decis joi că va continua programul de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP) cu o valoare totală de 1.850 de miliarde de euro, până în martie 2022 sau până se va încheia pandemia.
Consiliul guvernatorilor BCE a fost de acord cu achiziţii suplimentare în următorul trimestru „într-un ritm semnificativ mai ridicat” decât în primele trei luni din 2021, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, fără a da detalii suplimentare.
„Vedem care vor fi în următoarele trei luni condiţiile de pe piaţă, care includ clar caracterul sezonier”, a explicat Lagarde, referindu-se la nivelul mai redus al lichidităţii în lunile de vară din Europa.
Prin PEPP, în acest trimestru BCE a făcut achiziţii de aproximativ 80 de miliarde de euro pe lună, faţă de aproximativ 62 de miliarde de euro în primele trei luni din 2021.
De asemenea, Consiliul guvernatorilor BCE a anunţat joi că îşi rezervă dreptul de a achiziţiona mai mult sau mai puţin faţă de cota stabilită, deoarece este necesar „să menţină condiţii de finanţare favorabile”.
În linie cu estimările analiştilor, Banca Centrală Europeană a îmbunătăţit perspectivele privind inflaţia şi evoluţia economiei, în urma accelerării campaniei de vaccinare şi a revenirii sectorului serviciilor, după atenuarea restricţiilor.
În scenariul de bază, BCE se aşteaptă la un avans al PIB-ului zonei euro de 4,6% în 2021 şi de 4,7% în 2022, faţă de o creştere cu 4% şi, respectiv, 4,1% previzionată în martie. Rata inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze anul acesta la 1,9% anul acesta şi la 1,5% anul viitor, faţă de un nivel de 1,5% şi, respectiv, 1,2% estimat anterior, a anunţat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde.
Consiliul guvernatorilor BCE a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv, minus 0,50%.
Dobânda de politica monetară este la cel mai scăzut nivel din istorie.