Banca Centrală Europeană a redus rata dobânzii la depozite cu 25 de puncte de bază, până la 3,50 %

BCE, banca centrală europeană Sursa foto: Dreamstime

Banca Centrală Europeană a redus din nou ratele dobânzilor joi, pe măsură ce inflația încetinește și creșterea economică se clatină, transmite Reuters. Instituția nu a oferit aproape niciun indiciu cu privire la următorul pas, chiar dacă investitorii pariază pe o relaxare constantă a politicii în lunile următoare.

BCE a redus rata dobânzii la depozite cu 25 de puncte de bază, până la 3,50 %, ca urmare a unei reduceri similare din iunie, în condițiile în care inflația se află acum la mică distanță de ținta sa de 2 %, iar economia internă se află la limita recesiunii.

Odată cu reducerea așteptată pe scară largă, atenția investitorilor s-a îndreptat deja către ceea ce va urma, însă BCE nu a oferit informații, rămânând la îndrumarea sa potrivit căreia deciziile vor fi luate ședință cu ședință, fără niciun angajament prealabil față de o anumită traiectorie a ratei.
„Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare în funcție de date și de fiecare reuniune în parte pentru a determina nivelul și durata adecvate ale restricției”, a declarat BCE într-un comunicat. „Consiliul guvernatorilor nu se angajează în prealabil față de o anumită traiectorie a ratei dobânzii”.

Atenția investitorilor se îndreaptă acum către conferința de presă a președintelui BCE, Christine Lagarde, în cadrul căreia aceasta va fi chestionată cu privire la perspectivele ratei dobânzii și la modul în care reducerile așteptate ale ratei de către Rezerva Federală a SUA ar putea influența BCE.

Economiștii cred că cel mult va menține ușa deschisă pentru o nouă reducere în octombrie, spunând că toate reuniunile, inclusiv următoarea, sunt „în direct”.

„Inflația internă rămâne ridicată, deoarece salariile continuă să crească într-un ritm ridicat”, a declarat BCE. „Cu toate acestea, presiunile asupra costului forței de muncă se temperează, iar profiturile amortizează parțial impactul creșterii salariilor asupra inflației”.

Factorii de decizie ai BCE mai pesimiști, în principal din sudul zonei euro, au susținut că riscurile de recesiune sunt în creștere și că ratele ridicate ale BCE restricționează acum creșterea mult mai mult decât este necesar, crescând riscul ca inflația să nu atingă ținta.
Însă șoimii care se feresc de inflație, care sunt încă majoritari, spun că piața muncii rămâne prea fierbinte pentru ca BCE să stea deoparte și că presiunile subiacente asupra prețurilor, evidențiate de costurile încăpățânate ale serviciilor, cresc riscul ca inflația să crească din nou.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.