Banca Centrală Europeană avertizează că o creştere simultană a salariilor şi a marjelor de profit ale companiilor alimentează inflația

Christine Lagarde Sursa foto: Twitter / Lagarde

Banca Centrală Europeană nu va ezita să acţioneze dacă oficialii vor vedea o creştere simultană a salariilor şi a marjelor de profit ale companiilor, a afirmat președintă BCE, Christine Lagarde, într-un interviu acordat publicaţiei franceze La Provence, transmite Bloomberg.

Autorităţile “încă au treabă de făcut” pentru a readuce inflaţia sub control, a subliniat șefa BCE.

Oficialii vor să ştie dacă firmele vor accepta o reducere a marjei de profit pentru a compensa angajaţii sau “dacă ne vom confrunta cu o creştere dublă: a marjelor şi a salariilor. O creştere simultană a ambelor va alimenta riscurile inflaţioniste şi vom lua măsuri în perspectiva unor astfel de riscuri”, a declarat președintă Băncii Centrale Europene.

Ședința de politică monetară a BCE va avea loc pe 27 iulie, iar analiştii se aşteaptă la majorarea dobânzii.

Preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, a susţinut în trecut majorarea dobânzilor, dar joi şi-a schimbat atitudinea, declarând că “nivelul exact al dobânzilor va fi decis pe baza datelor”.

În schimb, guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Ignazio Visco, le-a cerut colegilor de la BCE să acţioneze prudent, spunând că nu înţelege preferinţa “de a depăşi nivelul, fiind mai puţin restrictivi”, şi că BCE ar trebui să aibă “o atitudine simetrică”.

BCE a majorat costul creditului la fiecare reuniune de politică monetară din ultimul an, astfel că dobânda la depozite a urcat din teritoriul negativ până la 3,5%, şi a promis că vor urma şi alte majorări în încercarea de a opri avansul inflaţiei.

Sursa foto: Twitter / Lagarde

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *