Creşterea creditării bancare în zona euro a încetinit semnificativ în aprilie, reflectând efectele majorării dobânzilor şi a perspectivelor economice sumbre, arată datele unui studiu publicat marţi de Banca Centrală Europeană (BCE), transmite DPA, citat de Agerpres.
Creditarea către rezidenţii din zona euro a crescut în ritm anual cu 1,5% în aprilie, iar cea pentru administraţiile publice a scăzut cu 0,9%. De asemenea, împrumuturile acordate sectorului privat au urcat cu doar 3,3% în aprilie, după un avans de 3,9% luna precedentă. Creditele acordate gospodăriilor au crescut cu doar 2,5% în aprilie, după o expansiune de 2,9% luna precedentă.
„Datele monetare slabe din aprilie se adaugă perspectivelor economice sumbre pentru restul acestui an şi ar putea încetini ritmul majorării dobânzilor de către Banca Centrală Europeană”, a apreciat Bert Colijn, economist la ING.
Studiul BCE sugerează că în trimestrul doi băncile intenţionează să înăsprească accesul la împrumuturi şi se aşteaptă la o scădere a cererii pentru credite din partea firmelor şi a gospodăriilor.
Creşterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activităţii economice, a încetinit la 1,9% în aprilie, de la 2,5% luna precedentă, sub estimările analiştilor, care mizau pe o creştere de 2,1%. Este cel mai slab ritm de creştere din iunie 2014.
Cele mai recente date indică faptul că scăderea depozitelor bancare din ultimele luni este mai degrabă provocată de majorarea dobânzilor şi nu de temerile privind stabilitatea băncilor, susţine Jack Allen-Reynolds, economist la Capital Economics. Acesta se aşteaptă la un nivel redus al creditării în contextul continuării majorării dobânzilor.