Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor la un nivel record în încercarea de a reduce prețurile de consum, dar a semnalat că ciclul său de creșteri se apropie de sfârșit, în contextul în care creșterea economică din zona euro se clatină, scrie Financial Times.
Decizia pe muchie de cuțit a BCE de a majora pentru a zecea oară consecutiv rata dobânzii la depozite, cu 25 de puncte de bază, până la 4%, a venit în contextul în care oficialii și-au redus previziunile de creștere pentru economia zonei euro.
Euro a scăzut cu 0,24% față de dolar, până la 1,07 dolari, după decizia de joi a consiliului guvernatorilor BCE de la Frankfurt. Randamentele obligațiunilor germane pe doi ani, sensibile la rata dobânzii, considerate un punct de referință pentru zona euro, au scăzut cu 0,04 puncte procentuale, la 3,13%.
Mulți economiști prevăd că marile bănci centrale se apropie de finalul majorărilor de dobânzi, deoarece inflația este în scădere, iar creșterea economică încetinește sub presiunea costurilor mai mari ale împrumuturilor.
BCE a lăsat să se înțeleagă că costurile de împrumut din zona euro au atins un nivel maxim. Aceasta a declarat că majorarea de joi a însemnat că “ratele dobânzilor au atins niveluri care, menținute pe o durată suficient de lungă, vor contribui substanțial la revenirea în timp util a inflației la ținta stabilită”.
Mișcarea de joi face ca rata dobânzii la depozite a BCE să depășească precedentul nivel record din 2001, când autoritățile de stabilire a dobânzii au majorat costurile de împrumut pentru a crește valoarea monedei euro nou lansate.