Banca Centrală Europeană menţine nemodificată dobânda de politica monetară. BCE va încetini ritmul programului de sprijin de pandemie

Redacția sept. 9, 2021 0 comentarii
bani euro sursa Comisia Europeana

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să menţină nemodificată dobânda de politica monetară, la cel mai scăzut nivel din istorie, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. BCE va încetini în trimestrul patru din 2021 ritmul programului de achiziţionare în regim de urgenţă în caz de pandemie (pandemic emergency purchase programme – PEPP), care a ajutat la păstrarea costurilor de împrumut scăzute pentru guverne şi afaceri.

Potrivit unui comunicat de presă al BCE, Consiliul guvernatorilor a decis că rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% şi, respectiv minus 0,50%.

“Consiliul guvernatorilor apreciază că actualele condiţii favorabile de finanţare pot fi menţinute cu un ritm moderat mai scăzut al achiziţiilor nete de active conform programului PEPP decât în precedentele două trimestre”, se arată într-un comunicat de presă al BCE.

BCE a achiziţionat în ultimele două trimestre datorii de aproximativ 80 miliarde de euro în fiecare lună. BCE nu a dat detalii precise privind achiziţiile din trimestrul următor, dar analiştii se aşteaptă la atenuarea ritmului achiziţiilor între 60 şi 70 miliarde de euro lunar în trimestrul patru din 2021.

“Consiliul guvernatorilor este pregătit să ajusteze toate instrumentele sale, după caz, pentru a se asigura că inflaţia se stabilizează la ţinta sa pe termen mediu de 2%”, precizează BCE.

Reducerea achiziţiilor nete de active vine după ce creşterea economiei a depăşit estimările în trimestrul doi, iar zona euro şi-a dovedit rezilienţa faţă de varianta Delta, datorită succesului campaniei de vaccinare.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat luna aceasta la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE şi pentru investitori.

Potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro a urcat până la 3% în august, de la un nivel de 2,2% în iulie. Este o vorba de un nivel al inflaţiei care depăşeşte cu mult obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE) de 2%.

Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 12:30 GMT, ocazie cu care şeful BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi.

De asemenea, investitorii vor urmări cu atenţie declaraţiile lui Christine Lagarde pentru posibile indicii cu privire la achiziţiile de active ale BCE, după ce instituţia a păstrat nemodificaţi parametrii programului de achiziţionare de active (APP).

Sursa foto: Comisia Europeană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *