Banca Centrală Europeană vrea să încheie cât mai rapid posibil achizițiile de obligațiuni și să majoreze dobânda de referință

banca centrala europeana, euro Sursa foto: Pixabay

Responsabilii de la Banca Centrală Europeană doresc să încheie cât mai rapid posibil achiziţiile de obligaţiuni şi să majoreze dobânda de referinţă, încă din luna iulie şi cel mai târziu în septembrie, au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar, transmite Agerpres.

BCE a început în acest an să elimine stimulentele într-un ritm lent dar explozia inflaţiei pune acum presiuni asupra responsabililor de la BCE să pună capăt rapid măsurilor neconvenţionale de sprijin monetar.

Principalul obstacol până acum a fost faptul că prognozele pe termen lung arătau că inflaţia va reveni sub ţinta de 2%, avută în vedere de BCE, dar cele mai recente estimări prezentate responsabililor BCE, la reuniunea lor din 14 aprilie, au arătat că chiar şi în 2024 inflaţia va fi peste ţinta avută în vedere de BCE, susţin sursele.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Membri consiliului guvernatorilor critică de mult timp BCE pentru că a subestimat inflaţia, care luna trecută a atins un maxim istoric de 7,5%, şi consideră că noile prognoze sunt un pas spre recunoaşterea realităţii. “Atunci când economistul şef al BCE, Philip Lane, a prezentat noile cifre, mulţi au aplaudat”, au dezvăluit sursele citate de Reuters.

Vineri, preşedintele BCE, Christine Lagarde a spus că achiziţiile de obligaţiuni ar trebui să se încheie în trimestrul al treilea, adăugând că o majorare de dobândă în acest an este posibilă.

Aproape toate sursele citate de Reuters au spus că se aşteaptă la cel puţin două majorări de dobândă în acest an, iar unii susţin că este posibilă chiar o a treia majorare, însă toate acestea depind de modul cum vor reacţiona pieţele la deciziile BCE. Pieţele au început deja să ia în calcul o majorare a costului creditului cu 85 de puncte de bază în acest an, ceea ce ar însemna mai mult de trei majorări de câte 25 de puncte de bază fiecare, ceea ce ar permite ca dobânda la depozite, care în prezent este la minus 0,5%, să revină în teritoriul pozitiv pentru prima dată după 2014.

Însă dobânzile pot să crească numai după ce BCE va pune capăt achiziţiilor de obligaţiuni şi toate sursele consultate de Reuters, şi care au dorit să îşi păstreze anonimatul, au apreciat că acest lucru ar urma să se întâmple pe 30 iunie sau 1 iulie. Aceasta înseamnă că BCE ar urma să fie în poziţia necesară pentru a majora dobânzile la reuniunea de politică monetară din 21 iulie. “Dacă nu vom avea o schimbare dramatică a perspectivei, aş miza pe o majorare în luna iulie”, a spus una din surse.

Cu toate acestea, alte surse au spus că ar prefera în continuare să aştepte până la reuniunea din septembrie, unul dintre motive fiind şi acela că atunci vor fi disponibile noile prognoze iar un altul fiind dorinţa de a evita o importantă decizie de politică monetară în perioada vacanţei de vară, când lichiditatea este mai scăzută.

Ultima dată când BCE a majorat dobânda de politică monetară a fost în 2011, chiar înainte de debutul crizei datoriilor din zona euro, o mişcare pe care mulţi o consideră cea mai mare greşeală de politică monetară făcută până acum de instituţia de la Frankfurt. “Amintirea acelei decizii încă ne bântuie. Unii se tem să facă o greşeală similară”, a declarat una din surse.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Indiferent de dobânda de referință, BCE finanteaza tot mafia si corupția institutionalizata a statelor UE.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.