Banca Centrală Europeană: Zona euro a sprijinit în mod accidental firmele zombie

somaj, someri, angajare, angajat, stres, oboseala Sursa foto: Pexels / Energepiccom

Politicile din zona euro menite să păstreze economia pe linia de plutire în timpul pandemiei au sprijinit în mod accidental firmele neviabile sau „zombie”, fiind necesară o mai bună direcţionare a sprijinului, în special în urma retragerii subvenţiilor, a informat Banca Centrală Europeană, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Firmele zombie, păstrate în viaţă datorită disponibilităţii creditării ultra-ieftine, afectează avansul economiei, deoarece ele iau fonduri de la companiile viabile, nu realizează o eficienţă sporită şi pun în pericol bilanţurile băncilor.

„Impactul economic al pandemiei şi răspunsul politic ar fi putut, cel puţin temporar, să contribuie la un anumit grad de zombificare”, se arată în raportul privind evaluarea stabilităţii financiare, publicat miercuri de BCE.

„Firmele zombie au avut probabil acces la moratoriile şi la schemele guvernamentale de garantare a împrumuturilor din zona euro, ţinând cont de criteriile de eligibilitate extinse”, avertizează BCE.

Chiar dacă impactul firmelor zombie este modest şi nu afectează condiţiile de creditare, sprijinul pentru ele trebuie retras pentru a preveni ameninţările la adresa stabilităţii financiare, apreciază instituţia cu sediul la Frankfurt.

Sursa foto: Pexels / Energepiccom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *