Banca centrală germană se așteaptă ca economia Germaniei să se contracte din nou în trimestrul septembrie-decembrie

germania, steag germania Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Este posibil ca economia germană să se contracte din nou în trimestrul septembrie-decembrie, iar revenirea va fi una dificilă, chiar dacă există semnale care arată spre o îmbunătăţire la începutul anului următor, a apreciat luni Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) în raportul economic lunar, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Din cauza problemelor din sectorul industrial, Germania a fost una dintre economiile europene cu cele mai slabe performanţe în acest an.

„Producţia economică este posibil să scadă, din nou, uşor în trimestrul patru din 2023″, susţine Bundesbank în raportul său. „Economia germană urmează să îşi revină doar anevoie din perioada de slăbiciune care a persistat de la începutul războiului din Ucraina”, se mai arată în raportul publicat luni de Bundesbank.

Germania, cea mai mare economie din Europa, a înregistrat un singur trimestru de creştere în acest an iar indicatorii pentru ultimele trei luni ale anului sunt orientaţi în jos.

Cu toate acestea, Banca Centrală a Germaniei este prudent optimistă cu privire la evoluţiile din anul următor, menţionând gradul ridicat de ocupare a forţei de muncă, creşterea solidă a salariilor şi stabilizarea sentimentelor investitorilor.

„Semnalele preliminare ale unei uşoare îmbunătăţiri în anul următor încep să apară. Tendinţa cu privire la noile comenzi sugerează că cererea externă ar putea să îşi revină”, a precizat Bundesbank. Cu toate acestea, Banca Centrală a Germaniei a avertizat că nu există dovezi ale unei îmbunătăţiri sustenabile a activităţii industriale globale, sondajele arătând spre o scădere a noilor comenzi şi o cerere generală slabă.

Carnetele de comenzi ale firmelor germane sunt uşor reduse şi asta ar putea fi o frână asupra producţiei, a adăugat Bundesbank. În schimb, impulsul va veni din partea gospodăriilor, care ar putea să înceapă să îşi cheltuie prudent banii dar creşterea veniturilor va alimenta în cele din urmă o creştere a consumului real.

Sursa foto: Pexels / Ingo Joseph

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *