Banca centrală germană se teme că inflația se va bloca la peste 2%

Bundesbank Sursa foto: Dreamstime

Este posibil ca inflația de bază să fi atins un nivel maxim, dar presiunile asupra prețurilor se reduc prea încet și există un risc tot mai mare ca majorarea prețurilor de consum să se blocheze la peste 2%, a anunțat luni Bundesbank într-un raport economic lunar, scrie Reuters.

Băncile centrale s-au luptat cu inflația în ultimii doi ani, iar creșterile rapide ale ratelor par să își facă loc în economie, dar există numeroase îngrijorări că etapa finală de reducere a creșterii prețurilor, de la 3% la 2%, ar putea fi mai dificilă decât se anticipează acum.

“S-a instalat impresia că ratele inflației vor persista totuși pentru mai mult timp peste ratele vizate de băncile centrale”, a declarat Bundesbank. “În special, presiunile salariale ridicate care continuă să existe ar putea face mai dificilă continuarea reducerii inflației”.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Banca Centrală Europeană a ridicat ratele din teritoriu negativ până la 3,75% în doar un an – cel mai rapid ritm înregistrat vreodată – dar înăsprirea monetară se apropie acum de sfârșit, iar factorii de decizie politică dezbat dacă este necesară o ultimă majorare a ratelor.

O potențială problemă este că, având în vedere inflația ridicată și o piață a forței de muncă tensionată, ținta de 2% a BCE nu mai reprezintă un fel de ancoră în negocierile salariale ca în trecut, a declarat Bundesbank.

Un sondaj realizat în rândul experților care participă la negocierile salariale din Germania a concluzionat că ținta de inflație de 2% a BCE nu a mai jucat niciun rol în acordurile salariale la începutul acestui an, iar ținta și-a pierdut din importanță în timpul discuțiilor.

“Dacă așteptările sindicatelor privind inflația rămân mult timp peste ținta de 2%, acest lucru ar fi îngrijorător din punctul de vedere al politicii monetare”, a declarat Bundesbank. “Acest lucru ar crește riscul ca ratele ridicate ale inflației să se înrădăcineze mai mult decât s-a presupus anterior”.

O altă problemă este că scăderea prețurilor materiilor prime pare să se fi oprit, iar unele prețuri chiar au crescut.

În ceea ce privește perspectivele economiei germane, Bundesbank a declarat că producția economică va fi în mare parte stabilă în trimestrul al treilea, dar consumul privat ar trebui să se redreseze, chiar dacă producția industrială va rămâne probabil slabă.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: