Banca elveţiană UBS a anunţat luni că a finalizat în mod oficial preluarea rivalei sale Credit Suisse, pe care a salvat-o într-o procedură de urgenţă facilitată de guvernul Elveţiei, transmite CNBC, conform News.ro.
”În loc să concuram, acum ne vom uni pe măsură ce ne vom angaja în următorul capitol al călătoriei noastre comune”, a declarat Sergio Ermotti, CEO-ul recent revenit al UBS Group, într-un comunicat.
Într-o scrisoare deschisă, şefii băncii au mai spus că nu vor compromite ”cultura puternică” sau ”abordarea conservatoare a riscului” a UBS.
Eşecurile managementului riscului de-a lungul unui număr de ani au jucat un rol cheie în căderea Credit Suisse.
Ermotti a declarat luni, într-un interviu acordat CNBC, că banca rezultată în urma fuziunii, despre care a spus că este a 21-a ca mărime din lume, ”va concura mai bine, va servi mai bine clienţii noştri”.
”Suntem singura bancă cu acest tip de amploare şi dimensiune şi domeniu de aplicare care se concentrează pe managementul averilor. Trebuie să ne asigurăm că nu cădem din nou în obiceiuri proaste sau nu facem lucrurile în mod greşit. Dar, în acest sens, avem o viziune foarte clară asupra modului în care să gestionăm o integrare condusă de UBS”, a spus Ermotti.
UBS Group va administra UBS şi Credit Suisse ca bănci separate cel puţin pe termen scurt.
Întrebările persistă cu privire la viitorul activelor, inclusiv preţuita bancă de retail a Credit Suisse.
În urma achiziţiei, Credit Suisse şi certificatele sale americane de depozit vor fi radiate de la SIX Swiss Exchange şi New York Stock Exchange, acţionarii primind o acţiune UBS pentru fiecare 22,48 acţiuni Credit Suisse deţinute.
UBS extins va avea un bilanţ de 1.600 miliarde de dolari şi o forţă de muncă de 120.000 de persoane.
Ermotti a avertizat anterior că noul grup ”nu va putea crea oportunităţi de angajare pe termen scurt pentru toată lumea. Sinergiile fac parte din poveste.”
Compania combinată va raporta primele rezultate consolidate pe 31 august.
UBS a anunţat luni că se aşteaptă ca ”pierderile din exploatare ale Credit Suisse şi cheltuielile semnificative de restructurare” să fie compensate pe măsură ce renunţă la activele ponderate în funcţie de risc şi estimează o rată comună a capitalului propriu de nivel 1, o măsurare a capitalului faţă de active, de aproximativ 14% pentru restul anului.
Schimbarea echipei de top
Într-o notă internă văzută de CNBC, banca a anunţat că mai multe persoane de rang înalt din Credit Suisse intenţionează să părăsească compania, inclusiv directorul financiar Dixit Joshi, care şi-a asumat rolul abia în octombrie, şi CEO-ul regional Asia Pacific, Edwin Low.
Simon Grimwood, în prezent şeful global al schimbărilor fiscale şi financiare al Credit Suisse, va prelua funcţia de CFO Credit Suisse.
Grimwood gestionează planificarea integrării din martie, a spus banca.
Fostul co-director pentru pieţe al Credit Suisse, Michael Ebert, va deveni şef al băncii de investiţii Credit Suisse şi şef al Americilor la banca de investiţii UBS, în timp ce Jake Scrivens îl va înlocui pe Markus Diethelm în funcţia de consilier general.
Directorul global de operaţiuni Credit Suisse, Isabelle Hennebelle, se alătură consiliului de administraţie în rolul său existent de şefă de operaţiuni.
Întrebat dacă este îngrijorat de un exod de talente, Ermotti a declarat pentru CNBC: ”Ne pare întotdeauna rău să vedem oameni talentaţi plecând, în alte cazuri oamenii anticipau probabil restructurarea inevitabilă prin care va trebui să trecem şi au decis să plece”.
El a adăugat că banca a reuşit să atragă talente externe după anunţul achiziţiei.
Revenirea lui Ermotti la funcţia de top UBS a fost confirmată în martie, la scurt timp după anunţul de preluare pentru a supraveghea tranziţia. Anterior, el a condus compania din noiembrie 2011 până în octombrie 2020, gestionând consecinţele crizei financiare din 2008 şi o pierdere de 2,3 miliarde de dolari cauzată de un trader necinstit din Londra.
Preşedintele UBS, Colm Kelleher, a declarat că ”a transformat” banca prin reducerea costurilor şi prin implementarea unor schimbări culturale.
Mediu provocator
Preluarea de 3,2 miliarde de dolari a fost concluzia tumultoasă a unui weekend frenetic din martie, când îngrijorările că pierderile grave la Credit Suisse ar destabiliza sistemul bancar au atras implicarea cheie a autorităţilor de reglementare elveţiene.
Îndulcind tranzacţia, guvernul elveţian a fost de acord să acopere pierderi de până la 9 miliarde de franci elveţieni (10 miliarde de dolari), după ce UBS a suportat primele 5 miliarde de franci elveţieni ca parte a tranzacţiei, deoarece banca absoarbe un portofoliu care nu ”se potriveşte în totalitate profilul său de afaceri şi de risc.”
Preluarea, care urmează mai multor scandaluri şi anilor de scădere a preţului acţiunilor la Credit Suisse, a eliminat în mod controversat activele deţinătorilor de obligaţiuni AT1 ai băncii, în valoare de 16 miliarde de franci elveţieni (17 miliarde de dolari).
Beat Wittmann, co-fondator şi partener la Porta Advisors, a declarat că viteza cu care UBS a gestionat preluarea a fost pozitivă pentru bancă.