Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a făcut în 2022 cele mai mari investiții în România din ultimii 12 ani / Investiţiile cumulate ale BERD în România au depăşit pragul de 10 miliarde de euro

BERD Sursa foto: Dreasmtime

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a realizat anul trecut investiţii de 709 milioane de euro în 32 de operaţiuni din România, informează BERD printr-un comunicat. În total, în regiunile unde este prezentă, instituţia a făcut investiții record de 13,1 miliarde de euro în 2022.

Acesta a fost cel mai înalt nivel al investiţiilor BERD în România în mai mult de un deceniu, al doilea cel mai înalt nivel atins vreodată şi mult peste nivelul realizat de BERD în 2021, de 546 milioane de euro. Investiţiile cumulate ale BERD în România au depăşit pragul de 10 miliarde de euro.

Recordul anterior pentru investiţiile româneşti ale BERD, consemnat în 2009, a fost de 720 milioane de euro pentru 23 de investiţii.

Cifrele pentru 2022 au fost realizate în contextul unui mediu economic global dificil, ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia, confirmând rolul semnificativ al BERD în sprijinul ţărilor unde desfăşoară operaţiuni şi al clienţilor săi.

Din totalul investiţiilor BERD din România, investiţiile în economia verde s-au ridicat la 436 de milioane de euro – 61% din total.

Volumul de afaceri al BERD în România a fost atribuit în principal sectorului privat, cu 75% din investiţii sprijinind entităţile private.

Răspunsul BERD la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, care a început la 24 februarie 2022, a fost să se angajeze să investească trei miliarde de euro pentru Ucraina în perioada 2022-2023, cu sprijinul excepţional al acţionarilor şi donatorilor care împărtăşesc o parte din riscul investiţiilor pe care şi le-a asumat BERD

În 2022, BERD a acordat 1,7 miliarde de euro pentru a sprijini economia Ucrainei şi a mobilizat încă 200 milioane de euro de la băncile partenere.

Sursa foto: Dreasmtime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *